Kossuth tér, visszatér! Radikalizálódott a PM és megtartja a betiltott migránspárti "nagygyűlést"

Egy dolog biztos: a Párbeszéd Magyarországért a vasárnapi tüntetését meg fogja tartani.

Az NVB-hez egy magánszemély és Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke magánszemélyként fordult kifogással. Mindketten arra hivatkoztak, hogy a PM által október 2-ára, a Kossuth térre Állj ki az erőszakmentes Magyarországért! címmel meghirdetett rendezvény választási gyűlés, ilyet pedig a választási eljárási törvény szerint a szavazás napján már nem lehet tartani.  Az NVB határozatában felhívta a szervezőket, hogy tartózkodjanak a választási gyűlés október 2-ai megtartásától, és eltiltotta őket a további jogsértéstől - írja az MTI.

A jogsértést megállapító határozat ellen szavazott Fábián Adrián Országgyűlés által választott tag, Litresits András, az MSZP és Bodolai László, az LMP delegáltja. Utóbbi a vitában azzal érvelt, hogy a PM arra hívja fel az állampolgárokat, maradjanak távol a népszavazástól, viszont menjenek el a tüntetésre, a kettőt pedig véleménye szerint "nem szerencsés összemosni". Az NVB határozata nem jogerős, öt napon belül lehet jogorvoslattal élni ellene a Kúriánál.

A Párbeszéd Magyarországért vasárnap, október 2-án délután négy órára szervez demonstrációt a Kossuth térre. A megmozdulást bejelentették a rendőrségen, egy hónappal ezelőtt. A rendőrség ezt tudomásul vette, hiszen a rendezvény a gyülekezési törvény hatálya alá tartozik.

Egy dolog tehát biztos: a Párbeszéd Magyarországért a vasárnapi tüntetését meg fogja tartani

- szögezik le a radikálisan migránspárti szervezők. Hozzáteszik:

elég volt a fideszes uszításból, október másodikán ne menj szavazni, hanem gyere és állj ki a gyűlöletmentes Magyarországért!

Ezzel ellentétben az MSZP meghunyászkodott a hatalom előtt: nem tartja meg a kvótareferendum napjára, október 2-ára a fővárosi Vörösmarty térre tervezett családi napját, egyrészt azért, mert nem szeretné, ha a Fidesz egy "jogsértőnek titulált" szocialista rendezvénnyel indokolná a népszavazás esetleges kudarcát, másrészt (és erősen ellentmondásos az előző érvvel, de mindegy) azért, mert szolidaritást vállal a Párbeszéd Magyarországért párttal (PM), amelynek ugyancsak vasárnapra tervezett eseményét a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) jogsértőnek minősítette. A MSZP közleményében azt írta: az NVB

a Fidesz "megrendelésére" tiltotta be a PM rendezvényét

Úgy fogalmaztak: "a Fidesz választási irodájaként működő" NVB ismét politikai döntést hozott.