Kötelezettség helyett lehetőség: vége a szurkolói kártyának?

Enyhít az MLSZ a klubkártyarendszer szabályain, ezentúl a kluboktól függ, elvárják-e szurkolóiktól a kártyák meglétét.

Az mlsz.hu-n olvasható szerdai közlemény szerint az OTP Bank Liga következő idényében a bajnoki találkozókat szervező klubok hatáskörébe tartozik majd, hogy kötelezővé teszik-e a szurkolói kártya használatát az adott összecsapásra, ugyanakkor az ehhez kapcsolódó integrált jegyértékesítési rendszert a továbbiakban is működtetniük kell.
 
Az MLSZ elnöksége úgy határozott, hogy ez a módosítás a továbbiakban is érvényben maradhat majd, ha sem a klubokat, sem a szövetséget nem sújtja jelentős fegyelmi büntetéssel az európai (UEFA), vagy a nemzetközi szövetség (FIFA).

A bizalom jele...

„A javuló infrastrukturális háttér, a gazdaságilag és szakmailag megerősödött környezet, az új támogatási rendszer és a rend terén tapasztalt látványos változások arról győztek meg bennünket, hogy ebben az új helyzetben átgondolhatjuk eddigi álláspontunkat a szurkolói kártya kötelező használatáról, ezért a bizalom jeleként és a futballban szereplők nagyobb felelősségvállalása mellett szabályrendszerünkben a korábbi kötelezettséget lehetőséggé alakítjuk át” – idézte Csányi Sándor MLSZ-elnököt a közlemény.
 
Csányi Sándor szerint aki kártya nélkül szeretne bajnoki mérkőzésre kilátogatni, az a törvényi előírások betartása miatt nehézkesebb ügyintézésre számíthat, a személyes adatokat ugyanis mindig hitelt érdemlően meg kell adnia.
 
„Az elmúlt öt évünk a labdarúgásunk elmaradottságából adódó problémák felszámolásáról szólt” – jelentette ki az MLSZ elnöke, s hozzátette, a szurkolói kártyát a kényelmi szempontok figyelembe vétele mellett azért is vezették be, hogy segítsék egy más típusú vásárlói kultúra kialakulását. „Egyre többen vesznek online és elővételben jegyet, és kétszázezer szurkoló döntött a kártya kiváltása mellett, így nyugodtan beszélhetünk egy erős rétegről, amelynek tagjai olyan szurkolói, vásárlói attitűddel jellemezhetőek, mint nyugat-európai »kollégáik«. Most teszünk egy gesztust azok felé is, akik még valamilyen okból nem váltották ki a kártyájukat” – mondta Csányi Sándor.

„A szurkolók többsége elfogadta” – mégis konganak a stadionok

Az MLSZ elnöksége várhatóan a következő szezon végén tárgyalja újra a rendszert, s a választható kártyahasználat melletti érveknél a szurkolásra vonatkozó szabályok betartását, valamint az élvonalbeli mérkőzések átlagos nézőszámának emelkedését veszi majd figyelembe.
 
A közlemény kitért rá, hogy ezzel a döntéssel az MLSZ elnöksége „a szurkolók többsége által elfogadott” rendszer hátrányainak orvoslását reméli, illetve lehetőséget akar biztosítani a meccsekre nem rendszeresen járó nézőknek, továbbá bizalmi lépésnek, nyitásnak szánja azok felé, akik eddig „dacból, a kötelező kártyarendszer elleni tiltakozás okán maradtak távol”.
 
A döntéssel párhuzamosan az MLSZ változtat a fegyelmi büntetésekkel kapcsolatos gyakorlaton is, s a továbbiakban csak azokat a szabálysértéseket szankcionálja szigorúan, amelyeket az UEFA és a FIFA is, ugyanakkor megmarad a zéró tolerancia a rasszizmussal szemben.

Kitart-e Kubatov?

A lépés logikusnak tűnik, hiszen az elmúlt időszakban látványosan megzuhant a mérkőzések nézőszáma, egyes bajnoki fordulókban összesen alig tízezren látogattak ki a meccsekre, a szurkolói csoportok a legtöbb csapatnál bojkottot hirdettek.
 
Csakhogy a szurkolók szerint lényegében ezzel sem változik semmi. Pethe Tamás, a Loki Szurkolók Egyesületének szóvivője a Dehir.hu megkeresésére elmondta, nekik elsősorban nem a szurkolói kártyával van problémájuk, hiszen az már a regisztráció bevezetésének következménye. Pethe Tamás kijelentette, hogy ez a döntés nem hoz változást, az ultrák továbbra sem mennek focimeccsre, amíg a regisztráció érvényben van.
 
A szóvivő kiemelte, ők úgy látják, bűnözőként kezelik a szurkolókat, holott arra semmi szükség. Ma már a stadionokban nagy felbontású kamerák működnek, a rendbontókat könnyű azonosítani és felelősségre vonni. Ők azt szeretnék, hogy minden menjen úgy, mint egykoron: ha valaki odamegy a jegypénztárhoz, s van pénze, akkor adatai megadása nélkül is vásárolhasson jegyet.
 
Pethe Tamás azt mondja, bízik abban, hogy hamarosan megoldódhat a helyzet.
 
Korábban az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén fideszes képviselők (köztük Kósa Lajos bizottsági elnök, a kormánypárt alelnöke) is a kártyarendszer lazítását szorgalmazta, és olyan szabályozást, mely az ultráknak is elfogadható.
 
Egy kivétellel: ő Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke...

Aggályos a Jobbik szerint, hogy a klubok dönthetnek

A Jobbik üdvözli az MLSZ döntését, „amely megteremtheti annak a lehetőségét, hogy a jövőben a szurkolók a szurkolói kártyát ne kötelezettségből, hanem önkéntesen, a saját kényelmük és különböző kedvezmények figyelembe vételével váltsák ki”. A döntés – nagyon helyesen – lehetőséget biztosít a mérkőzések látogatására szurkolói kártya nélkül is, azon szurkolóknak és a turistáknak is, akik csak alkalmi jelleggel, egy-egy mérkőzésre kívánnak kilátogatni – közölte portálunkkal Szilágyi György országgyűlési képviselő.
 
„A változtatással egyben nagy felelősség hárul a magyar szurkolói társadalomra is, hogy a mérkőzéseket továbbra is botránymentesen, immár jó hangulatban, sportszerű szurkolástól hangosan rendezhessék” – írta a képviselő.
 
A Jobbik ugyanakkor aggályosnak tartja az MLSZ döntésének azon részét, amely a szurkolói kártya kötelező használatának eltörlését az egyesületek hatáskörébe utalja. „Ezzel lehetőséget teremt arra, hogy továbbra is legyenek olyan klubok, amelyek kizárják a mérkőzéseik látogatásából azokat a szurkolókat, akik semmilyen törvénytelenséget vagy szabálytalanságot nem követtek el, egyszerűen csak nem kívánják, vagy nem tudják kiváltani a szurkolói kártyát” – jelezte Szilágyi.
 
A Jobbik arra kéri az MLSZ-t, hogy tegye kötelezővé minden mérkőzést rendező klub számára olyan szektor kijelölését, ahol a szurkolók szurkolói kártya kiváltása nélkül is megtekinthetik a mérkőzést.