Kövér László haragja elérte Orbánt is

A primitív bevándorlóellenes kampány után jöhet az orbáni konszolidáció, amire a miniszterelnök két hete tett ígéretet.

A lap úgy tudja, hogy erre nem volt könnyű rávenni a keleti rendszerek iránt lelkesedő kormányfőt, és a fordulatban jelentős szerepe volt Kövér Lászlónak, aki még az esetleges visszavonulását is meglebegtette. 
 
A pártszervezetet egyben tartó, a vidékiekre odafigyelő Kövér László, aki egyben a Fidesz választmányi elnöke is, az elmúlt hónapokban nem rejtette véka alá, hogy nem tetszik neki a kormány több döntése, elégedetlen a stílussal, a kommunikációval. Bár az elmúlt 25 évben maga is bűnnek tartotta a „kibeszélést”, a tavalyi kormányalakítás óta adott interjúiban, ha óvatosan is, de jelezte, nem tud mindenben azonosulni a kormány irányvonalával.
 
A hvg.hu úgy tudja, hogy az interjúkat viszont mindig megelőzték a „házon belüli” beszélgetések. Azaz Kövér soha nem „üzent” Orbánnak a sajtón keresztül, viszont ha a riporterek kérdezték, nem palástolta különvéleményét. A lapnak nyilatkozó fideszes forrás azt mondta, hogy a párt elnökségi ülésein a házelnök „nem válogatta meg a szavait”. A kormány szemére vetette, hogy számos döntést nem készítettek megfelelően elő, ezekkel pedig csak heccelték a választókat. Kövér Lászlónak nem tetszett sem a Fidesz-közeli vállalkozók gyors meggazdagodása, sem pedig számos párttársa által folytatott urizálás. 
 
Kövér László már egy márciusi, a Heti Válasznak adott interjújában is odamondogatott Orbán vejének. A lap akkor Tiborcz Istvánnak a közbeszerzéseiről és Mészáros Lőrincz orosz cégéről kérdezte. Kövér László akkor így válaszolt: „Minden döntéssel el kell számolni, elsősorban annak, aki meghozta – különösen, ha közpénzről van szó. Leginkább azért, hogy a kormány ellenfelei ne alakíthassanak ki olyan közhangulatot, amely az egyébként valós alapot nélkülöző hecckampányukra is fogékonnyá válik. Ezt azoknak is szem előtt kell tartaniuk, akiket a miniszterelnök környezetéhez szoktak sorolni.”
 
A lap szerint a házelnök odáig is elment, hogy felmerült esetleges visszavonulása is. Azonban Orbán Viktor részben ennek és a katasztrofális közvélemény-kutatások hatására bizonyos választásokat eszközölt. Az mindenesetre tény, hogy kilenc nappal azt követően, hogy megjelent a fent idézett Válasz-interjú, Tiborcz István megvált energetikai cégétől, előtte pedig a keszthelyi kikötőtől. A hvg.hu azt is megtudta, hogy Kövér László egyáltalán nem szimpatizál a kormány körül legyeskedő, hivatalos jövedelem nélkül is fényűző életet élő Habony Árpáddal. Orbán végül részben ezt az ügyet is kipipálta: Habony lett az új médiacsoportot építő Modern Media Group Zrt. egyik tulajdonosa.
 
A hvg.hu szerint az eldurvult bevándorlóellenes kampány ellenére a Fideszben úgy tartják, hogy részben Kövér hatására nyáron és ősszel már lesznek kézzelfogható jelei a „konszolidációnak”. A napokban értékelték ki a tárcák egyéves teljesítményét a hibákat keresve, a Népszabadság nemrég arról írt, Orbán többéves kormányprogramot fog hirdetni, ősszel pedig a morgolódó jobboldali értelmiségnek is tesznek gesztusokat. A miniszterelnök a Napi Gazdaságnak azt mondta, azért is hozta előre a 2016-os költségvetés elfogadását, mert jelentős változtatásokra készül, ám legyenek türelemmel, mert „minden politikai folyamat lassú és lépcsőzetes”.