Közérdekű adatigényléssel fordult a polgármester a városi cég vezetőjéhez

A siófoki Balaton-parti Kft. vezetője korábban nem adta ki a polgármester számára az által kötött szerződést.

"Kevés a biztonság"

A város 100 százalékos tulajdonában álló Balaton-parti Kft. biztonsági vezetőt szerződtetett a Petőfi sétány nyári rendjének fenntartására. Apró szépséghiba, hogy erről nem egyeztetett a polgármesterrel. Lengyel Róbert ezért levélben kérte ki az ügyvezető által kötött szerződést, ám az megtagadta a betekintést a városvezető számára. A polgármester ekkor - talán nem túlzás állítani, hogy - az országban egyedülálló módon -

közérdekű adatigényléssel fordult az ügyvezetőhöz.

A minap levélben kértem Baráth urat, a Balaton-Parti Kft. ügyvezetőjét, hogy az általa, az előzetes véleményem kikérése nélkül szerződtetett biztonsági szakember munka vagy megbízási szerződését szíveskedjen részemre megküldeni

- írta kedden a polgármester Facebook oldalán.

Lengyel szerette volna látni mire és mennyiért szerződtette a szakértőt.

Baráth úr elfelejthette, hogy ő a siófoki önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló céget vezet. Elfelejti, hogy a törvény szerint a város képviselője már több mint egy éve én vagyok, mint ahogy elfelejti azt is, hogy a város pénzével gazdálkodik, azt költi, ami közpénz és aminek a költéséről kutya kötelessége tájékoztatást adni akár nekem, akár másnak, aki kéri.

- írja a polgármester.

A Balaton-parti Kft. kezelésében álló Petőfi sétány biztosítására külön biztonsági céget bízna meg a Kft. Az előzetes költségkalkuláció kilencven-, illetve hatvanmillió forintba került volna, ám egyik számítás sem tetszett a város képviselő-testületének, így a témát végül levették a napirendről azzal, hogy készüljön költségkímélőbb változat.

Csakhogy közben a Kft. erre a feladatra biztonsági vezetőt szerződtetett a sétány nyári rendjének fenntartására - a polgármester tudta és véleménye nélkül.

Titoktartási klauzula

Az ügyvezető végül másnapra - szerdára - megküldte a polgármester részére a szerződést, ám az egyelőre nem lehet nyilvános, mivel az titoktartási klauzulát is tartalmaz...

Parti ügyek a Balaton partján

A Balaton-parti Kft. ügyeivel még novemberben foglalkoztunk részletesebben. Akkor megírtuk: éveken keresztül kifizetőhelyként működött a korábban fideszes vezetésű Siófok egyik cége. Fiktív számlák, felülszámlázások, brutális és persze értelmetlen marketingköltségek, botrányos minőségű felújítások, be nem hajtott kötbérek. A város polgármestere által indított vizsgálat és feljelentés után nyilvános lett a jelentés (ezt a fideszes többségű testület nem fogadta el).

A polgármester a feljelentést folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés, többrendbeli magánokirat hamisítás, lopás, csalás, többrendbeli sikkasztás, a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, valamint hivatali visszaélés gyanúja miatt tette meg.

A rendőrség jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt el is rendelte a nyomozást a siófoki önkormányzat cégénél.