Míg Szegeden mindenhol kötelező a maszkviselés, addig a fideszes vezetésű Dunakeszin csak egyetlen köztéren

Míg Szegeden mindenhol kötelező a maszkviselés, addig a fideszes vezetésű Dunakeszin csak egyetlen köztéren

A kormányrendelet adta felhatalmazása alapján Botka László, Szeged polgármestere a Facebookon bejelentette, hogy a város egész területén kötelező lesz a maszkhasználat.

❗️Szegeden mától kötelező a maszkviselés❗️ Kedves Szegediek! A mai naptól városunk teljes belterületén kötelezővé...

Közzétette: Botka László – 2020. november 11., szerda

A poszt tanúsága szerint Botka ma reggel egészségügyi, rendvédelmi és közigazgatási szakemberekkel egyeztetett. Mint írja,

"a szakemberek egyöntetű véleménye az, hogy egyedül akkor van értelme a kötelező maszkhasználatnak, ha az Szeged teljes közterületére vonatkozik."

A rendelet a kihirdetése után azonnal hatályba lép, betartását a szabálysértési törvény alapján a rendőrség és a honvédség ellenőrzi. Ugyanezen szabálysértési törvény alapján, akik nem tartják be a maszkviselési szabályokat, 5 ezertől 500 ezer forintig terjedő pénzbírságot kaphatnak.

A drákói szigorként is felfogható szabályozással szemben Dióssi Csaba, az 50 ezer lelkes Dunakeszi fideszes vezetője teljesen másként határozott. A polgármester Facebook-posztjában azt írja, a maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek a városban, ugyanakkor az új szabály alapján

a továbbiakban a Casalgrande tér lépcsővel határolt részén lesz kötelező a maszkviselés.

Nos, hogy mennyire tekinthető észszerű intézkedésnek az, hogy kórházak, iskolák és boltok környékén nem, de egy körülbelül 600 négyzetméteres téren kötelező lesz maszkot hordani, arról majd a dunakesziek véleményt mondanak,

az mindenesetre jól látszik, milyen abszurd helyzetet eredményezett a kormány által bejelentett szigorítás utolsó pillanatban kihirdetett részletszabályai, amiből kiderült, hogy a köztéri maszkviselés szabályozását a polgármesterekre bízza.

Összeállításunkból kiderül, mit szólnak mindehhez a településvezetők:

Felelősségáthárításnak látják a polgármesterek a maszkviselés szabályozását

Ahogyan azt megírtuk, kedd este a köztévében Orbán Viktor arról beszélt, hogy közterületen is kötelezővé teszik a maszkviselést. Csakhogy ez így nem igaz, ugyanis csak a 10 ezer főnél nagyobb településeken kell előírniuk a polgármestereknek, pontosan mely közterületeken lesz kötelező a maszkviselés.