Hangfelvétel: Fidesznek kedvező, manipulatív közvélemény-kutatással hívogatják a keszthelyieket

Hangfelvétel: Fidesznek kedvező, manipulatív közvélemény-kutatással hívogatják a keszthelyieket

Átlagos kérdésekkel indít, majd teljes őrületbe és szakmaiatlanságba fordul az a telefonos közvélemény-kutatás, amiről egy keszthelyi férfi készített felvételt nemrég. A Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület által közzétett hangfelvétel szerint a felmérésben egy ponton túl olyan kérdéseket tettek fel, melyekben a Fideszt pozitív, az ellenzéket negatív kontextusban vezették fel.

Például:

Ön kire szavazna inkább az önkormányzati választásokon, ha az alábbiak közül választhatna? Arra a jelöltre, amelyik támogatja Orbán Viktor bevándorláspolitikáját és megvédi a kerítést, vagy arra a jelöltre, amelyik Soros György álláspontját támogatja a migráció kérdésében, azaz több bevándorlót engedne be az unióba, és lebontaná a kerítést?

Tehát nincs olyan válaszlehetőség, hogy az ember elítéli a migrációt, de elítéli azt is, ha valaki felnagyítja és hamis színben tünteti fel azt azzal a céllal, hogy riadalmat keltsen és ebből politikai hasznot arasson le.

Nem sokkal később újabb manipuláció jön, két egymást követő kérdéssel.

A fideszes jelöltről így kérdeztek:

Inkább szavazna, vagy inkább nem szavazna Nagy Bálintra, ha tudná róla, hogy megválasztása esetén kiharcolná a kormánynál amire a város fejlődéséhez szükség van?

Az ellenzéki jelöltről pedig így:

Ön inkább szavazna, vagy inkább nem szavazna Czuth Zoltán Lászlóra, ha tudná róla, hogy megválasztása esetén Gyurcsány Ferencet és a bukott baloldali erőket segítené a hatalomban?

Értik, ugye? A fideszesről azt kell tudni, hogy kiharcolná a pénzeket a városnak, az ellenzékiről pedig azt, hogy a bukott (!) politikai szereplőket segítené.

A közvélemény-kutatást egy Amygdala Intézet nevű társaság végezte, amiről az Átlátszó korábban már megírta, hogy valójában nem ez a nevük, hanem Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft., és mi is beszámoltunk már róla, hogy nem ez az első ilyen jellegű, irányított kérdéseket tartalmazó kutatásuk.