Felmérés: az oroszok szerint nem is kérdés, hogy övék a Krím

A válaszadók 97 százaléka ért egyet azzal a kijelentéssel, hogy "a Krím Oroszország része".

A válaszadók 78 százaléka szerint a Krím Oroszországhoz csatolása előnyös volt, a történtek negatív következményeiről a megkérdezettek 13 százaléka tett említést, 9 százalék pedig nem tudott válaszolni.

Az Izvesztyija birtokába került adatokból kiderül az is, hogy az idén magasabb a Krím bekebelezését támogatók száma, mint 2014-ben és 2015-ben, amikor is a megkérdezettek 69, illetve 75 százaléka volt ezen a véleményen.

Az idén megkérdezettek 89 százaléka szerint a krími lakosoknak is előnyére vált az, hogy a félsziget Oroszországhoz került, míg tavaly 79 százalékuk válaszolt így.

A válaszadók 97 százaléka ért egyet azzal a kijelentéssel, hogy "a Krím Oroszország része". Tavaly az oroszok 96 százaléka vallotta ezt.

Egy oroszbarát kommandó 2014. február 27-én megszállta a dél-ukrajnai Krími Autonóm Köztársaság parlamentjét, a képviselők oroszbarát kormányt választottak, és népszavazást írtak ki az Oroszországhoz történő csatlakozásról. E terület orosz annektálását a nemzetközi közösség nagy része nem ismeri el, így az Európai Unió sem. A Krímben 2014. március 16-án tartott népszavazás résztvevőinek több mint 95 százaléka támogatta, hogy az Ukrajnához tartozó autonóm terület Oroszországhoz csatlakozzon. A részvételi arány meghaladta a 80 százalékot.