Nemzetközi kiállás a kirúgott OMSZ-vezetők mellett

Nemzetközi kiállás a kirúgott OMSZ-vezetők mellett

42 ország meteorológusai és tévés időjárásjelentő írták alá a Climate without Borders (Klíma Határok Nélkül) nevű nemzetközi szervezet közleményét, amiben támogatásukról biztosítják az Országos Meteorológiai Szolgálat két kirúgott vezetőjét. Az RTL Klub által idézett szervezet közölte,

sokkolta őket a hír, hogy két kollégájukat azért távolították el, mert rendesen végezték a munkájukat.

 

A szervezet kiemelte, hogy „szinte lehetetlennek kéne lennie” annak, hogy megjósolják, hogyan fog viselkedni „egy olyan kaotikus rendszer, mint a légkör”, de ennek ellenére mégis olyan fejlődésen esett át a meteorológia, hogy

az emberek azt várják, hogy pontosan meghatározzák, milyen lesz az időjárás. Kiemelték, hogy ennek ellenére van bizonytalanság az előrejelzésekben, és ők az elsők, akik ezt elismerik.

Az előrejelzéseink néha tökéletlenek lesznek, és gyakran népszerűtlenek, de - ahogy magyar kollégáink - az embereket helyezzük a politika elé.

Politikai nyomásgyakorlás miatt tiltakoznak a Meteorológiai Szolgálat osztályvezetői

Az Országos Meteorológiai Szolgálat bár önálló központi hivatal, nem politikai, hanem szakmai háttérintézmény - szögezte le friss közleményében az OMSZ. Tette ezt a szervezet azt követően, hogy az augusztus 20-i időjárási előrejelzések pontatlanságára hivatkozva Palkovics László technológiai és ipari miniszter augusztus 22-ével felmentette tisztségéből Radics Kornéliát és Horváth Gyulát.

A közleményt egyebek mellett az ARD német közszolgálati televízió, az RTVE spanyol közszolgálati televízió, a NOS holland közszolgálati adó, a RAI olasz közszolgálati adó, a TV4 svéd televízió, az NHK World japán közszolgálati televízió és az Al-Jazeera hírtelevízió időjárás-jelentői írták alá.