Kubára és Szíriára odafigyelnek, Szlovákiára nem

Az EU szót emel a venezuelai, kubai, szíriai, iraki és egyéb emberjogi problémák kapcsán, ám szó nélkül eltűri azt, hogy Malina Hedviget egy uniós tagállamban meghurcolják.

A Magyar Koalíció Pártjának brüsszeli képviselője az EP plenáris ülésén emlékeztetett a megvert, majd a szlovák hatóságok által meghurcolt felvidéki magyar lány esetére.

A politikus felidézte, hogy Malina Hedviget 2006-ban Nyitrán bántalmazták, pusztán csak azért, mert magyarul beszélt. Az akkori belügyminiszter,. és a kormányfő, Robert Fico minden vizsgálat nélkül kijelentették, hogy a lány hazudik, hogy "Szlovákia jó hírét veszélyeztesse." Hiába állt rendelkezésre minden bizonyíték, mégis Malina ellen indítottak eljárást hamis tanúzás miatt. 2012-ben a Radicova-kormány kormány bocsánatot kért tőle, ám, amikor Ficoék ismét hatalomra kerültek, 2014-ben felújították a koholt vádakat.

Elképzelhetetlennek tartom, hogy az EU szót emeljen a venezuelai, kubai, szíriai, iraki és egyéb emberjogi problémák kapcsán, ám szó nélkül eltűrje, hogy egyik tagállamában oly módon meghurcoljanak egy hölgyet, mint azt Malina Hedviggel tették

szögezte le Csáky.

Az EP-képviselő azt kéri, hogy Malina Hedvig bírósági tárgyalására az Európai parlament küldjön megfigyelőket.