Úgy feljött a TISZA, mint a talajvíz: még 9 százalék és beéri a Fideszt

Úgy feljött a TISZA, mint a talajvíz: még 9 százalék és beéri a Fideszt

A biztos pártválasztók és a teljes népesség körében egyaránt tíz százalék alá olvadt a különbség Magyar Péter és Orbán Viktor pártja között.

2024. júniusában a felnőtt népesség 30 százaléka volt a kormánypártok, 23 százaléka pedig a Tisza Párt támogatója – számolt be az IDEA Intézet legújabb közvélemény-kutatásának eredményéről. Az országos, reprezentatív felmérés szerint egy országgyűlési választáson négypárti parlament jött volna létre a múlt hónapban, az előbbiek mellett csak DK és a Mi Hazánk támogatottsága érte volna el a parlamentbe jutáshoz minimálisan szükséges, 5 százalékos küszöböt.

A pedofilbotránnyal terhelt kegyelmi ügy, Magyar Péter feltűnése, majd a TISZA párt megjelenése, illetve a választási eredmény nagyon sok szavazót befolyásolt.

Az EP-választás eredményei végérvényesen igazolták, hogy a hazai belpolitikai erőviszonyok jelentősen megváltoztak Magyarországon – írták.

A Fidesz-KDNP az év eleje óta valamennyire stabilizálta helyzetét, a kormánypárt támogatottságának folyamatos csökkenése megállt, sőt, az elmúlt időszakban már valamelyest növekedett is. Júniusban a fideszes szavazók aránya 30 százalékot ért el a teljes népességben, ami a biztos szavazók között 41 százalékot jelentene.

A TISZA egyértelműen a második legerősebb politikai erővé vált: a párt támogatottsága június végén 23 százalékot ért el a teljes népesség körében és 32 százalékot a biztos szavazók között.

A júniusi felmérés szerint a két párton kívül csak a DK és a Mi Hazánk jutott volna be a parlamentbe. A Gyurcsány Ferenc-féle párt támogatottsága a teljes népességben 7, a biztos szavazók körében 8 százalék, míg a Mi Hazánk népszerűsége nagyjából hasonló volt júniusban, csak egy kicsivel volt alacsonyabb.

Magyar Péter is kommentálta az IDEA közvélemény-kutatását:

Egész jól nézünk ki a legfrissebb kutatásban. Ahhoz képest főleg, hogy az utóbbi három hónapban a 36 éves állampárt mindent bevetett: propaganda, 20 milliárdos kampányköltés, titkosszolgálat, Kubatov-lista, háborús uszítás.

Magyar rámutatott, szerinte a TISZA Párt ehhez képest "érdemi költés és helyi jelöltek nélkül, pártszervezet és média hiányában ért el világraszóló eredményt". Az EP-képviselővé vált politikus hangsúlyozta, hogy a munka java csak most kezdődik.

(Címlapkép: Magyar Péter. Béli Balázs/Alfahír)