A Fővárosi Ítélőtábla ítélete szerint rá lehet sütni a pedofilbélyeget a Meseország mindenkié kiadójára

A Fővárosi Ítélőtábla ítélete szerint rá lehet sütni a pedofilbélyeget a Meseország mindenkié kiadójára

A Fővárosi Ítélőtábla keddi ítélete szerint nem sértette meg a Labrisz Leszbikus Egyesület jó hírnevét a Magyar Nemzet azon írása, amelyben pedofilnak bélyegezte meg a Meseország mindenkié c. mesekönyvet kiadó civil szervezetet - írja honlapján az egyesületet képviselő Magyar Helsinki Bizottság.

Novemberben, első fokon a pert a civil szervezet nyerte és a Mediaworks napilapját bocsánatkérésre és sérelemdíj fizetésére kötelezték, most azonban homlokegyenesen más következtetésre jutott az ítélőtábla.

A döntést azzal indokolták, hogy a bírói tanács szerint mivel a pedofília is bántja a gyerekeket, és ez a könyv is azt teszi, ezért a párhuzam nem lehet sértő.

A döntés értelmében a Magyar Nemzet megússza a bocsánatkérést és a sérelemdíj fizetését is.

"Másfél éve próbálnak besározni minket. De itt nem csak rólunk van szó. A népszavazási kampányban a miniszterelnök azóta is megtévesztő módon mossa össze az iskolai szexuális felvilágosítást, a homo- és transzszexualitást a pedofília bűncselekményével, miközben tudjuk, hogy ezen bűncselekmények nagyrésze a családon belül történik, és többségében a gyerekek heteroszexuális felnőtt hozzátartozói követik el. A bíróság mai ítélete felmentést és biztatást ad ennek az aljas, manipulatív hazugságnak és ezeknek az elkövetőknek. Nem igaz, hogy a homo- és transzfób népszavazás és politikai kampány gyerekeink védelmét szolgálja. A gyerekeket éppen attól a bántalmazástól és kirekesztéstől kell megvédeni, amit az ő védelmükben színleg fellépő gyűlölködő és felelőtlen politikusok képviselnek" – értékelte a bíróság mai ítéletét Rédai Dorottya, a Labrisz ügyvivője.

Egy mesekönyv, ami megmutatja, nem mese: az azonos neműek is úgy élnek, mint a heteroszexuális családok - Interjú

Gyereknapon jelenet meg az első olyan könyv Magyarországon, amelyben kimondottan szivárványcsaládok szerepelnek. Nagy M. Boldizsárral, a mesekönyv szerkesztőjével beszélgettünk Dúró Dóra könyvdarálásának új, potenciális célpontjáról, arról hogy idehaza miért kellett 2021-ig várnunk az első ilyen témájú mesekönyv megjelenésére? A Meseország körüli botrányból tanulva mit csináltak máshogy a kiadást illetően?

"Nehéz nem látni az összefüggést a mai ítélet és az április 3-i homofób népszavazás között. A Fővárosi Ítélőtábla ítélkezési színvonala hasonló tárgyú ügyekben az utóbbi időszakban látványosan zuhan" – mondta Fazekas Tamás, a Helsinki Bizottság ügyvédje.

A Labrisz nem nyugszik bele a mai jogerős döntésbe, és felülvizsgálati eljárást kezdeményez.