Egyre drágábbak lesznek a lakáshitelek

Legnagyobbat a felújításra, korszerűsítésre felvett, gyorsan átárazódó kölcsön drágult.

Legnagyobbat a felújításra, korszerűsítésre felvett, gyorsan átárazódó kölcsön drágult.

A háztartások által újonnan felvett lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség-mutatója 2018. októberben - részben az éven túli kamatfixálású hitelek növekvő súlyának köszönhetően - összességében kismértékben emelkedett – tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A szabad felhasználású jelzáloghitelek is már drágábban voltak felvehetőek.

Az idén októberben egyébként legolcsóbban (ez 3,36 százalékos hiteldíjat jelent) a használt lakásra éven belül átárazódó kölcsönt kaphatták meg a bankoktól az adósok. Ennél majdnem 3,6 százalékponttal többet (6,92 százalékot) kellett fizetni a szintén éven belül kamatfixálású felújítási kölcsönért.

A személyi kölcsönökért átlagosan 13,7 százalékot számítottak fel októberben a bankok, ami majdnem egy egész százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az MNB tájékoztatása szerint a lakáscélú és a szabad felhasználású jelzáloghitelek új szerződéseinek szezonálisan igazított értéke októberben csökkent szeptemberhez képest. Ugyanekkor a személyi hitelek kedveltebbé váltak.