Lázár János: „Ne okoskodjanak, hanem csinálják azt, amire utasítottam őket!”

Lázár János: „Ne okoskodjanak, hanem csinálják azt, amire utasítottam őket!”

A közlekedési miniszter rendesen beszólt a MÁV vezetésének.

„Aki egy nyolcszázmilliárd forintos kasszában nem talál meg 32 milliárd forintot most, amivel majd később elszámolunk, az tegye le a lantot” – így reagált Lázár János a Szabad Európának miután a MÁV vezetése kedden arra kérte Lázár Jánost, hogy szerezzen forrást a pénzügyminisztertől az 1-es vasúti főút helyreállítására.

A közlekedésért is felelős miniszter az M49-es gyorsforgalmi út fejlesztéséről tartott sajtótájékoztatót egyébként épp ott, ahol augusztus 1-jével több vasúti mellékvonalat is bezártak.

Lázár János a lap kérdésére elmondta, hogy az 1-es fővonalon, vagyis a Bécsbe tartó, Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon súlyos műszaki probléma állt elő, ami miatt a műszaki egyetem jelenleg is felülvizsgálatot tart.

„Nem lehet olyan helyzet, hogy a sebességpresszió miatt veszélybe sodorjunk egyetlen utast is”

– mondta Lázár megerősítve, hogy azonnali intézkedésre utasította a MÁV-ot.

„Ha nem lépünk azonnal, akkor le kell zárni a vonalat, amely beláthatatlan következményekkel járna a személyszállításra és áruszállításra is” – fogalmazott a miniszter.

A lap kérdésére, hogy forrást is biztosít-e a kormány a helyreállításhoz, Lázár közölte, haváriahelyzet van, ahol az utasok biztonsága az első, a pénzügyi elszámolás másodlagos kérdés.

„Arra szeretném kérni a sajtón keresztül a MÁV vezetését, hogy ne okoskodjanak, hanem csinálják azt, amire utasítottam őket, garantálják az emberek biztonságát, azonnal kezdjék meg a helyreállítást.”

Arra a felvetésre, hogy a MÁV szerint ez az összes többi, 2024–re tervezett felújítás kárára lehetséges csak pluszforrás nélkül, azt mondta, hogy egy olyan vállalkozásról beszélünk, amelynek évi költségvetése nyolcszázmilliárd forint.

„Aki egy nyolcszázmilliárd forintos tömegközlekedési kasszában nem találja meg a 32 milliárd forintot most, amivel majd később elszámolunk, az tegye le a lantot.”

Lázár Jánosnak korábban is voltak meghökkentő, vagy egyenesen felháborító beszólásai. A legismertebb talán amikor Hódmezővásárhely polgármestereként a városi közgyűlésen arról beszélt, hogy akinek nincs semmije, aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér.

Címlapkép: Lázár János építési és közlekedési miniszter az épülő M49-es gyorsforgalmi útról tartott sajtótájékoztatón Nyírmeggyes közelében 2023. augusztus 30-án. Az M3-as autópálya és a magyar-román határ között két szakaszban épülő sztráda első, huszonnyolc kilométer hosszú szakaszának építéséhez kezdhetett hozzá a Duna Aszfalt mintegy 175 milliárd forintos beruházással. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt