Lázár János azt mondta nyolcvan évig is lehet Fidesz

Lázár János az Index.hu számára nyilatkozott, elmondta nem ért egyet Csányi kitüntetésével, Tarsoly nem kap ilyet, Mészáros Lőrincnek el kell tudnia számolnia, Orbánban nem fog megrendülni a bizalma, a miniszterelnököt befolyásolhatatlannak tartja, a Jobbikot pedig nyilasnak. Nyolcvan évig is lehet Fidesz.

Ki a nagyobb uzsorás Csányi vagy Tarsoly?

A politikus elárulta, hogy nem ért egyet azzal, hogy a legnagyobb állami elismerést, a Magyar Érdemrend nagykeresztjét Csányi Sándor, az OTP Bank és az MLSZ elnöke kapta „a pénzügyi életben betöltött meghatározó szerepe és a magyar gazdaság fellendítését elősegítő sokoldalú vezetői és támogatói tevékenysége elismeréseként”.

„Polip módjára hálózza be egy magyarnak tűnő bankkonglomerátum vezetője a magyar gazdaságot, társadalmat és politikát” – jelentette ki, még 2013-ban Lázár János, aki szerint az OTP elnöke „páváskodik devizahitelesektől szerzett milliárdjaival", mi több azt mondta: "Csányi Sándor az ország első számú uzsorása".

Lázár most békésebb hangot ütött meg, úgy vélte, hogy sokkal egyszerűbb változat az, ha egy bankár kap egy keresztet, minthogy a bankárok legyenek az ország keresztjei.

Tarsoly Csabával kapcsolatban leszögezte, hogy az MLSZ lemondott alelnöke, a bebukott Quaestor első embere nem kap állami kitüntetést, hiszen erre nincsen ok. Lázár utalt arra is, hogy nem tudni, hogy a Quaestor mikor dőlt be, mikortól lett piramisjáték.

Szerinte természetes, hogy a gazdasági csoportok, a világon mindenhol keresik a kapcsolatot a politikai döntéshozókkal, ahogy Magyarországon is van párbeszéd a mindenkori kormányzat és a nemzeti nagytőke között. Lázár János ugyanakkor úgy véli, hogy Orbán Viktor befolyásolhatatlan vezetője az országnak, nem függ Csányi Sándortól vagy bárki mástól. A Miniszterelnökség vezető államtitkára szerint nem lehetnek annyira

„hülyék”

a különböző pénzügyi szereplők, hogy azt hiszik, ha támogatják, mondjuk Orbán stadionját, akkor kedvezőbb elbírálásban lesz részük. Utalt az OTP bankot és a Spart terhelő különadókra. Mészáros Lőrinccel (Fidesz-KDNP) Felcsút polgármesterével kapcsolatban diplomatikusan megjegyezte mindenkinek el kell tudnia számolnia saját tetteivel. Mint ismeretes Mészáros a közelmúltban került fel a leggazdagabb magyarok listájára.

Orbán Viktor és a Simicska-médiabirodalom háborújával kapcsolatban azt mondta, hogy az nem rossz, hanem kellemetlen.

Nyolcvan évig Fidesz

Lázár János szerint az, hogy most a közvélemény elfordult a Fidesztől, azt nem jelenti azt, hogy 2018-ra nem ad bizalmat újra a kormánynak. Megjegyezte, hogy vannak olyan politikai erők, amelyek adott országokban 70-80 évig is meghatározó szereplők. Szerinte nagyon fontos, hogy milyen irányba indul el most a kormánypárt, ezért természetes, hogy van vita. Nagyon fontosnak nevezte a Fidesz szellemi holdudvarának eseteként eltérő véleményét. Lázár János elképzelhetetlennek tartja, hogy Simicska olyan bizonyítékkal áll elő, hogy megrendül az Orbán Viktorba vetetett bizalma.

A Jobbikkal kapcsolatban azt mondta, hogy

„A nyilasok, lásd Jobbik erre az országra soha semmi jót nem hoztak.”

Hozzátette, hogy ugyanez vonatkozik a kommunistákra. Nem fogja a Jobbikot koalíciós partnernek tekinteni soha. Ezzel szemben Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere korábban azt mondta, hogy szélsőséges pártnak tarja ugyan a Jobbikot, de választók percepciójában viszont jobboldali. Még azt is megjegyezte:

 „Ha tehát összeadjuk a Jobbik eredményeit és a miénket, azt pedig összehasonlítjuk azzal, ami tíz évvel ezelőtt volt Magyarországon, hatalmas változást látunk. Valódi jobboldali fordulatot.”

Balog a mandiner.hu számára adott interjúban azt mondta, hogy a baloldal egy időközi sikert leszámítva kormányképes erőként nem létezik. Az Emmi fideszes minisztere hozzátette:

„a Jobbik megerősödése persze nem siker. Az a mi bírálatunk.”

Lázár szerint hiába utaznak a titkosszolgálatok Orbánra

Lázár János elmondta, hogy Magyarország szerepe fontos a nagyhatalmaknak, ezért figyelembe kell venni azt, hogy több politikus családjáról adatokat gyűjthetnek a külföldi titkosszolgálatok. Dezső András, az Index.hu újságírója, erre azt kérdezte, hogy „ha, nincs rejtegetnivalójuk a politikai döntéshozóaknak, akkor gondolom teljesen hiábavaló a külföldi titkosszolgálatok információgyűjtése?”

Lázár erre frappánsan úgy felelt:

„Orbán Viktor esetében teljesen hiábavalóak, másképp nem ülne itt.”

Elképzelhető, hogy a Miniszterelnökséget vezető államtitkár olvasta az alfahir.hu cikkét, Dezső Andrásról.