Lázár János vagy kínosan nagyot füllent, vagy egy X-Men

Öt évvel ezelőtt a The New York Times írt arról, hogy dr. Eli Sprecher, az izraeli Tel Aviv-i Egyetem genetikusa és dermatológusa munkatársaival kimutatta azt a génmutációt, amely miatt ritka esetekben, egyes embereknél azt eredményezi, hogy nincs ujjlenyomatuk. A kutatás eredményeit később az American Journal of Human Genetics-ben publikálták.

Dr. Sprecher csapata egy svájci családot vizsgált meg, ahol a családtagok fele úgynevezett adermatoglyphia rendellenességgel született, vagyis nincs ujjlenyomatuk. A tenyerük, ujjbegyük, lábujjuk és talpuk is sima, mentes azoktól a finom rajzolatoktól, ami másoknak megvan. A svájci családot akkor találták meg, amikor egyiküknek problémája akadt az amerikai bevándorlásiakkal.

Megállapították, hogy a vizsgált családtagoknak kevesebb izzadságmirigyük van a kezükön és a lábfejükön. A kutatást végzők rájöttek, hogy az érintettek mindegyikében mutáció folytán rendellenes volt a Smarcad1 nevű gén. Pontosabban ez a mutáció a génnek abban a verziójában volt meg, amely csak a bőrben mutatkozik meg.

Nem túlságosan életszerű, hogy Lázár János és Ghaith Pharaon is ugyanazzal a ritka adermatoglyphia rendellenességgel született volna.