Lefejezték az egyik japán túszt?

Bár most nem adtak közre videóüzenetet a terroristák, de félő, hogy végeztek az egyik japán fogollyal.

Az üzenet egy fotóból és egy hangüzenetből áll. A fotón minden jel szerint az egyik túsz, Goto Kendzsi látható, amint egy fényképet tart a kezében. A hangüzenet szerint a Goto kezében lévő fényképen a másik túsz, Jukava Haruna fej nélküli holtteste látható. Fogva tartói Goto szabadon engedéséért cserébe most már egy Jordániában bebörtönzött iszlamista nő szabadon engedését követelik. Korábban 200 millió dollár (54 milliárd forint) váltságdíjat követeltek a két japánért. A túszejtők korábban a váltságdíj kifizetésére még kedden 72 órás határidőt szabtak meg, ami pénteken járt le.

Az üzenet nem sokkal közzététele után eltűnt az internetről. Az Iszlám Állam eddig rendszerint videofelvételekben jelentette be túszai kivégzését. Ez lenne az első alkalom, hogy egy fotóhoz mellékelt hangüzenettel jelentkeznek. A hang feltehetően Gotóé.

Noha az üzenet hitelességét még vizsgálják, a japán kormány elítélte a "felháborító és elfogadhatatlan erőszakos cselekedetet". Abe Sindzó kormányfő kijelentette, hogy "Japán nem hajlik meg a terrorizmus előtt". A miniszterelnök a még életben lévő túsz azonnali szabadon engedését követelte.

Az üzenetben említett szélsőséges nő az iraki állampolgárságú, az al-Kaida terrorszervezethez köthető Szadzsida Risvai, aki 2005-ben sikertelenül kísérelt meg öngyilkos merényletet elkövetni.