Megszólalt a Pegasus kémszoftvert gyártó NSO vezetője, megígérte, hogy leállítják Panyi Szabolcs megfigyelését

Megszólalt a Pegasus kémszoftvert gyártó NSO vezetője, megígérte, hogy leállítják Panyi Szabolcs megfigyelését

Salev Hulió, az izraeli NSO alapítója és vezérigazgatója és Panyi Szabolcs (a Direkt36 újságírója, a lehallgatási botrány egyik kirobbantója, illetve a kémszoftver egyik hazai célpontja) közösen szerepelt csütörtökön egy izraeli rádióműsorban - számolt be a Telex.

A riporter arról kérdezte a vállalat vezetőjét, hogy valóban megfigyelt-e Magyarország újságírókat a cég Pegasus nevű kémszoftverével, mire Hulió elmondta:

Ki fogjuk vizsgálni ezt az ügyet, és ha ő (Panyi Szabolcs) célpont volt, akkor leállítjuk a programot ellene. Akárki is használta azt ellene, elfogadhatatlan, hogy ilyen történjen. Fontosnak tartom viszont elmondani, mert ez az, amit az emberek nem értenek, hogy az NSO egy technológiai vállalat, amely rendszereket ad el országoknak.

Teljes a zűrzavar: noha most agyonhallgatja a közmédia, 2019-ben még cikket írt a hirado.hu a Pegasus kémszoftverről

Jól látszik, mennyire felkészületlenül érte a máskor oly' egységes narratívát közvetítő állami propagandagépezetet a néhány napja kirobbant lehallgatási botrány, vagyis a Pegasus-ügy. Aki követte eddig a kormányzati megszólalásokat, tapasztalhatta, nincsenek értelmes mondatok arra vonatkozóan, mi is történt, vásároltak-e Orbánék az izraeli cég szoftveréből, illetve hogy bevetették-e Magyarországon a kémfegyvert ellenzéki újságírók és médiacégeket tulajdonló vagyonos üzletemberek ellen.

Hulió kifejtette, hogy szerinte a cég nem tudja, kik a célpontok, és nem vesznek részt az ügyfelek tevékenységében sem.

Amikor arról kérdezték, hogy Magyarország ügyfele marad-e az NSO-nak, a vezérigazgató úgy válaszolt, hogy az izraeli törvények szerint nem beszélhet az ügyfelekről,

ugyanakkor ismét megígérte, hogy kivizsgálják, mi történik, és ha igazak az állítások, akkor "leválasztják a rendszert".

Felmérés: a NER-médiában nem létező lehallgatási botrányt a fővárosiak 91, a falvakban élők 77 százaléka tartja súlyosnak

Az Euronews megbízásából az Opinio által 990 fős mintán, mobiltelefonos applikációval készített közvélemény-kutatásából kiderült, a magyarok csaknem kétharmada hallott a Pegasus-botrányról, az ügyet a megkérdezettek több mint fele nagyon súlyosnak értékeli. A 16-59 éves okostelefonnal rendelkezők körében nemre, korra, végzettségre, településtípusra reprezentatív felmérés szerint a Pegasus-ügyet tíz százalék tartotta jelentéktelennek.