Lemondott a brit igazságügyi miniszter, de nem azért, mert az államtitkára korrupciós és lehallgatási botrányba keveredett

Lemondott a brit igazságügyi miniszter, de nem azért, mert az államtitkára korrupciós és lehallgatási botrányba keveredett

Lemondott pénteken Dominic Raab brit miniszterelnök-helyettes, akit számos volt munkatársa zaklató bánásmóddal vádolt.

Raab az igazságügy-miniszteri tisztséget is betöltötte Rishi Sunak miniszterelnök konzervatív párti kormányában.

Lemondásának közvetlen előzményeként vizsgálati jelentés készült azokról a régóta hallható vádakról, amelyek szerint Raab erőszakos, összeférhetetlen magatartást tanúsított kormányzati kollégáival szemben.

A jelentést csütörtökön kapta meg Rishi Sunak, és általános volt az a várakozás, hogy a kormányfő meneszti helyettesét, aki régi és szoros politikai szövetségese.

Dominic Raab azonban Sunak döntését megelőzve pénteken levélben tájékoztatta a miniszterelnököt, hogy távozik kormányzati tisztségeiből.

Raab - aki korábban a Brexit-folyamat irányításáért felelős minisztérium élén állt, majd a külügyminiszteri tisztséget is betöltötte - Sunaknak írt levelében hangsúlyozta: az öthavi vizsgálat megállapításait összegző jelentés két eset kivételével az ellene felhozott vádak mindegyikét semmisnek nyilvánította, és a fennmaradó két panaszügyben tett elmarasztaló megállapítás is "elhibázott".

A konzervatív politikus ellen 24 egykori munkatársa részéről érkezett hivatalos panasz, és a vizsgálat nyolc konkrét esetre terjedt ki.

Raab a magatartásával kapcsolatban megfogalmazott vádakról azt írta: a minisztereknek meg kell adni a lehetőséget arra, hogy "közvetlen felügyeletet gyakoroljanak" vezető beosztású munkatársaik felett a brit nép nevében folytatott kritikus jelentőségű tárgyalások során, másképp ugyanis elvész a miniszteri felelősségvállalás demokratikus és alkotmányos alapelve.

A volt miniszterelnök-helyettes szerint a minisztereknek lehetőséget kell adni arra is, hogy "kritikai visszajelzéseket" adjanak vezető beosztású munkatársaiknak a választók által elvárt színvonal biztosítása érdekében.

Raab szerint a vizsgálat veszélyes precedenst teremtett, mivel alacsonyra helyezte azt a küszöböt, amely felett már zaklatásnak lehet minősíteni a vezetői magatartást, és ez csak bátorítja azokat, akik hamis vádakat fogalmaznak meg a kabinettagokkal szemben.

A 49 esztendős Dominic Raab nem először lép ki önként a brit kormányból. Theresa May miniszterelnöksége idején, 2018 novemberében a brit EU-tagság megszűnésének folyamatát irányító minisztérium (DExEU) éléről távozott azzal az indokkal, hogy nem tudja "jó lelkiismerettel" támogatni a Brexit feltételrendszeréről szóló, a kormány által akkoriban jóváhagyott megállapodás-tervezetet, elsősorban azért, mert véleménye szerint a tervezet Észak-Írországra vonatkozó szabályozási javaslatai veszélyeztetik az Egyesült Királyság integritását.

A Brexit-megállapodás Észak-Írországra vonatkozó előírásai - amelyek a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti kereskedelem ellenőrzését írják elő az EU egységes belső piacának védelme érdekében - azóta is folyamatos és súlyos viták tárgyát képezik London és az észak-írországi koronahű protestáns pártok között.

(MTI)

Címlapkép: 2020. április 22-én készített kép a londoni kormányfői rezidenciáról, a Downing Street 10-ből távozó Dominic Raab akkori brit külügyminiszterről, jelenlegi miniszterelnök-helyettesről, igazságügyi miniszterről, aki 2023. április 21-én lemondott. - MTI/AP/Frank Augstein