Lengyel kormányfő: Lengyelország és Észtország túl közel van Oroszországhoz, hogy semlegesek legyenek

Lengyel kormányfő: Lengyelország és Észtország túl közel van Oroszországhoz, hogy semlegesek legyenek

Mateusz Morawiecki úgy látja: az orosz-ukrán háború Dávid és Góliát csatája.

Lengyelország és Észtország túl közel van Oroszországhoz ahhoz, hogy semlegesek maradjanak, ezért azon dolgoznak, hogy Ukrajna kapjon fokozott biztonsági garanciákat, és a NATO-bővítés folytatódjék tovább - jelentette ki kedden Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök azt követően, hogy tárgyalást folytatott észt kollégájával, Kaja Kallasszal Varsóban.

"Nemcsak abban működünk együtt, hogy megerősítsük az Ukrajna számára nyújtott biztonsági garanciákat, hanem abban is, hogy Finnország és Svédország minél hamarabb csatlakozzon a NATO-hoz"

- jelezte az MTI beszámolója szerint Morawiecki, aki azt is kijelentette:

"Tisztában vagyunk azzal, hogy az ukrajnai háború Dávid és Góliát csatája, és Dávidnak a legmodernebb fegyverekkel kell rendelkeznie ahhoz, hogy győzhessen ebben az egyenlőtlen küzdelemben".

A lengyel miniszterelnök elmondta, hogy országa részt vesz az Oroszország által elrabolt ukrán gyerekek felkutatására irányuló kezdeményezésben, és egyúttal felkérte a csatlakozásra Észtországot is.

Kaja Kallas a közös sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az európai béke érdekében Ukrajnára is szükség van a NATO-ban és az Európai Unióban is.

(Címlapkép: Volodimir Zelenszkij ukrán államfő (b) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök 2023. április 5-én. MTI/EPA/PAP/Rafal Guz)