A lengyelek meghosszabbították a belépési tilalmat a fehérorosz határtérségben

A lengyelek meghosszabbították a belépési tilalmat a fehérorosz határtérségben

Lengyelországban érvénybe lépett szerdán a belépési tilalom meghosszabbítása a fehérorosz határ menti térségben, az intézkedést a belügyminiszter rendelte el március 1-ig a migránsválság miatt - számol be az MTI.

A kedden a parlamentben sürgősségi eljárásban megszavazott jogszabály alapján kiadott miniszteri rendelet részben helyettesíti a határtérségre vonatkozó rendkívüli állapot intézkedéseit, amelyeket szeptember elején vezettek be. A rendkívüli állapot éppen kedden ért véget.

A belépési tilalom alól most is többféle kivétel van a nem a térségben élők számára is, például szükséges ügyintézés, munkavégzés esetén.

Civilek számára viszont tilos a fegyverviselés a határsávban.

Megszabott elvek szerint, a határőrség engedélye alapján dolgozhatnak ezentúl a határ mentén újságírók, őket az eddigi rendkívüli állapot teljesen kizárta onnan.

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország keleti határához hónapok óta érkeznek illegális migránsok. A fehérorosz-lengyel határon a külföldiek többször próbáltak tömegesen átjutni, miközben a közelben lévő fehérorosz fegyveresek részéről egy sor provokáció is történt a lengyel határőrség jelentései szerint.