Lengyelország thrillert küld az Oscar-versenybe

Jerzy Skolimowski lengyel-ír koprodukcióban készült filmje a 72. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában szerepelt, beválogatták a hét végén befejeződött torontói filmfesztivál Mesterek elnevezésű szekciójába, és az októberben zajló Londoni Filmfesztivál műsorába. 
 
 
A lengyel rendező filmje több szereplő életébe pillant be a 81 perc hosszúságú "katasztrófathrillerben". A szereposztásban Richard Dormer, Wojciech Mecwaldowski, Andrzej Chyra, Dawid Ogrodnik, Paulina Chapko, Mateusz Kosciukiewicz és Agata Buzek neve olvasható. 
 
A 77 éves Skolimowski színészként, forgatókönyvíróként és rendezőként is több mint 50 éves pályafutást tudhat maga mögött. Nevéhez fűződik mások mellett a Kés a vízben című Roman Polanski-film forgatókönyve. Színészként a 2012-ben kasszasikerré vált, Bosszúállók című akciófilmben is szerepelt. 
 
 
Munkáit számos rangos fesztiválon elismerték: Le depart című vígjátéka 1967-ben elnyerte az Arany Medve-díjat a Berlinalén, Gyilkos kiáltás című horrorja a zsűri nagydíját kapta Cannes-ban 1978-ban, és Velencében is többször díjazták: 1985-ben a The Lightship, 2010-ben az Ölésre ítélve, idén pedig 11 minut című alkotásáért. 
 
A 88. Oscar-díjkiosztó gálát 2016. február 28-án rendezik meg Los Angelesben, Magyarország hivatalos nevezése a Saul fia.