Lettország bekeményített: lezárták az egyik lett-fehérorosz határátkelőt

Lettország bekeményített: lezárták az egyik lett-fehérorosz határátkelőt

A balti ország azért zárta le a Fehéroroszországgal közös két határátkelője egyikét, hogy elejét vegye az illegális migrációnak.

A lett kormány kedden bejelentette, lezárja a Fehéroroszországgal közös két határátkelője egyikét, hogy elejét vegye az illegális bevándorlásnak - jelentette a LETA helyi hírügynökség, valamint az LSM rádió és televízió.

Az MTI által tolmácsolt tájékoztatás szerint a Silene átkelőnél szolgáló határőröket átvezénylik a másik határátkelőre, ahol a lett határőrség parancsnoka szerint

"2021 óta nem volt ennyire feszült a helyzet" a Fehéroroszországból érkező migránsáradat miatt.

A tájékoztatás szerint az utóbbi hat napban a lett hatóságok 894 embert fordítottak vissza a határról, így ez a szám szeptemberben összesen már 1773-ra nőtt.

A Fehéroroszországgal szomszédos uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz 2021-ben kezdtek érkezni illegális bevándorlók tömegei. Több migránscsoport azzal is megpróbálkozott, hogy erőszakkal áttörjön a fehérorosz-lengyel határon.

Vilnius és Varsó azzal vádolja Minszket, hogy hibrid háborút folytat az illegális bevándorlók átengedésével, megtorlásul a Fehéroroszország ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért. Lengyelország és Litvánia kerítést épített a Fehéroroszországgal közös határszakaszai mentén, az új lett kormány pedig bejelentette, hogy az év végéig befejezi saját határkerítése építését.

(Címlapkép: Lett határőr a lett-fehérorosz határon, Robeznieki környékén 2023. augusztus 8-án. MTI/EPA/Valda Kalnina)