Lezárult a Valódi Nemzeti Konzultáció első szakasza

Jövő héttől postázzák a kérdőíveket.

A Jobbik elnöke szerint a kormány eltorzította a nemzeti konzultáció intézményét és fontos, társadalmi véleményfelmérésre alkalmas eszköz helyett politikai PR kérdést csinált belőle. A legnagyobb ellenzéki párt kezdeményezésének viszont épp az a célja, hogy a valódi problémákkal foglalkozzon.

Vona szerint a társadalmi konzultációs szakasza végén elmondható, hogy a párt jól választotta meg a VNK témáit és olyan tartalmas hónapok állnak mögöttük, amelyekre sikerrel építhetnek a folytatásban.

A pártelnök a következőképp foglalta össze az első szakasz lényegét:

  • Sok lakossági fórumot tartottak (többek közt az összes megyeszékhelyen).
  • Számos intézménylátogatásra került sor.
  • Egyeztettek a különféle szakmák vezetőivel, szakszervezeteivel, érdekképviseleteivel.

A második szakasz a levelek kiküldéséből fog állni, amit eredetileg augusztus végére-szeptember elejére terveztek, de nem akarták megzavarni a kvótareferendumot, ezért elhalasztották, a jövő héttől azonban megkezdődik a levelek kézbesítése.

Vona mindenkit arra bátorít, hogy küldje vissza az oktatás, az egészségügy és a korrupció témáival foglalkozó kérdőíveket, mert ma a Jobbik a Fidesz egyetlen esélyes kihívója, és mindenki, aki eljuttatja hozzájuk a válaszát, egy leendő kormányprogram összeállításában segít a pártnak.

A pártelnök szerint november 30-áig lesz lehetőségük a választóknak a kérdőívek visszaküldésére, a kiértékelés, illetve az eredmények programba való beépítése pedig a téli hónapok feladata lesz.

A legnagyobb ellenzéki párt vezetője szerint a közéletben is lezárult egy szakasz:

"a kormány nem menekülhet tovább a menekültpolitikába" és ezután nem söpörhet mindent a migráció szőnyege alá.

"A népszavazás kijózanító érvénytelensége rá kell ébressze a kormányt: nem lehet mindent ezzel az egy kérdéssel elfedni."

-tette hozzá, kihangsúlyozva, hogy azokkal a válságterületekkel is szembe kell nézni, amiről a VNK szól.

Dúró Dóra az Országgyűlés Kulturális bizottságának jobbikos elnöke szerint a szakmai szervezetekkel való egyeztetések, fórumok sikeresek voltak, az Orbán-kormány oktatáspolitikáját viszont csődként jellemezte. Kihangsúlyozta: a kormányzati döntéshozatalban teljesen figyelmen kívül hagyják a szakma véleményét, a finanszírozás megvonását pedig mindennél nagyobb bűnnek nevezte.

Rig Lajos elmondta, a tapasztalatok azt mutatják, hogy az elmúlt 25-30 évben a semmiből táplálkozik és kritikusan alulfinanszírozott az egészségügy. Kiemelte: az ellátórendszer működésképtelenségéről is szól majd a VNK-kérdőív.

Újságírói kérdésre válaszolva Vona Gábor elmondta: maximálisan biztosítják az anonimitást, el akarják kerülni az illegális adatgyűjtés vádját.

Egy másik kérdésre reagálva elárulta: hétfőn dőlhet el a miniszterelnökkel való esetleges találkozójának időpontja.

Nemzeti kérdés: Orbán-Vona csúcs lehet kvóta-ügyben!

Vona Gábor szerdai sajtótájékoztatóján reagált a miniszterelnök és Kósa Lajos, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetőjének keddi bejelentéseire. Emlékezetes, az eredménytelen kvótareferendum után az Orbán-kormány módosítaná az alaptörvényt, ám nem a Jobbik által már korábban több alkalommal is benyújtott javaslat szerint, hanem az időt tovább húzva, egy új változatot fogalmazva meg.