Liz Truss lett az új brit miniszterelnök

Liz Truss lett az új brit miniszterelnök

Liz Truss az Egyesült Királyság harmadik női miniszterelnöke Margaret Thatcher és Theresa May után.

Liz Truss külügyminisztert választották meg a kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetőjének, így ő lesz a következő brit kormányfő

- számolt be a Guardian.

Truss az Egyesült Királyság harmadik női miniszterelnöke Margaret Thatcher és Theresa May után. A távozó kormányfő, Boris Johnson 2019 óta volt a poszton, és júliusban mondott le.

A párt az új vezetőt hozzávetőleg 160 ezer tagja választotta meg postai, illetve elektronikus úton, az eredményt Sir Graham Brady, a Konzervatív Párt vezetőválasztásainak megszervezéséért is felelős frakciótestület, az 1922 Bizottság elnöke hirdette ki hétfőn. Trusst kedden fogadja majd a skóciai Balmoralban található nyári rezidenciáján II. Erzsébet királynő, ahol hivatalosan is kinevezi kormányfőnek.

A 24.hu fekidézi, hogy az alsóházba 2010-ben beválasztott Liz Truss eddig egyszerre látta el a külügyminiszteri, valamint a nőügyi és esélyegyenlőségi államtitkári posztot, de foglalkozott már környezetvédelmi, pénzügyi és külgazdasági témákkal is. 2016-ban még azt mondta, szeretné, ha Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradna, mert az unió segít abban, hogy a gyerekek egészséges környezetben nőhessenek fel. 2017-ben viszont már arról beszélt, hogy a brexit mégsem járt olyan hátrányokkal, mint amilyenekre számítottak, viszont hozott több „új lehetőséget”.

Az eleinte liberális demokrata Truss 21 évesen lépett be a Konzervatív Pártba, és szüleit úgy írta le, mint akik még a Munkáspárttól is balra állnak. Truss szereti magát Margaret Thatcher követőjeként feltüntetni, és már korábban is emlegették Johnson lehetséges utódjaként.

Bár eredetileg tucatnyian indultak a kormányfői posztért, a brit alsóház konzervatív tagjai között tartott szavazások során kettőre csökkent a Johnson székére pályázók száma. Truss mellett Rishi Sunak volt pénzügyminiszter maradt versenyben, aki július közepéig favoritnak számított, ám utána riválisa megelőzte, és az eredmény kihirdetésének napjára a fogadóirodák már csak mindössze két százalék esélyt adtak arra, hogy Sunak lesz a befutó.

A hivatalos eredmény szerint Truss 81 326, Sunak pedig 60 399 szavazatot kapott.