Lemondott Liz Truss brit miniszterelnök

Lemondott Liz Truss brit miniszterelnök

Lemondott csütörtökön Liz Truss brit miniszterelnök a kormányzó Konzervatív Párt vezetői posztjáról, írja az MTI.

A lépés miniszterelnöki tisztségének megszűnését is jelenti, de Truss a Downing Street-i kormányfői hivatal előtt felolvasott rövid nyilatkozatában közölte, hogy utódja megválasztásáig ellátja miniszterelnöki teendőit.

Margaret Thatcher és Theresa May után az Egyesült Királyság harmadik női miniszterelnökeként

Liz Truss alig 45 napot töltött a Konzervatív Párt élén.

Távozásának közvetlen előzményeként Kwasi Kwarteng volt pénzügyminiszter átfogó adócsökkentési csomagtervet jelentett be, ezt azonban példátlan - soron kívüli jegybanki intervenciót is igénylő - piaci felfordulás követte, mivel a piaci szereplők nem látták biztosítottnak a 45 milliárd font értékű program finanszírozhatóságát.

A jövő héten megválasztják a brit Konzervatív Párt új vezetőjét

A kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetőjét - aki az Egyesült Királyság új miniszterelnöke is lesz - várhatóan már a jövő héten megválasztják.

Liz Truss miniszterelnök, aki csütörtökön lemondott pártvezetői tisztségéről, a Downing Streeten felolvasott nyilatkozatában elmondta: tárgyalt Sir Graham Bradyvel, a Konzervatív Párt vezetőválasztásainak megszervezéséért is felelős, rendkívül befolyásos alsóházi szakpolitikai frakciótestület, az 1922 Bizottság elnökével, akivel abban állapodtak meg, hogy a vezetőválasztási folyamat a jövő héten befejeződik.

Liz Truss elmondta azt is, hogy beszélt III. Károly királlyal, akit hivatalosan értesített lemondási szándékáról.

Trusst Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő nevezte ki formálisan miniszterelnökké szeptember 6-án, halála előtt alig két nappal.