Lukács: Töröljük el kötelező kamarai díjat! Ne a kormányközeli haverok kapják a pénzünket!

Lukács: Töröljük el kötelező kamarai díjat! Ne a kormányközeli haverok kapják a pénzünket!

A Jobbik-Konzervatívok frakcióvezetője szerint Parragh Lászlóék pazarló közbeszerzéseken költik el, vagy magukra fordítják a magyar kisvállalkozóktól beszedett kötelező kamarai tagdíjat. Az ellenzéki párt népszavazáson törölné el az ellenszolgáltatás nélkül beszedett sarcot.

Töröljük el az iparkamarának fizetendő kötelező hozzájárulási díjat! Ne a kormányközeli haverok kapják a pénzünket!

- fogalmazott a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezetője, egyben az 5000 forintos kamarai hozzájárulás eltörlését célzó népszavazási kezdeményezés ötletgazdája, kezdeményezője Szolnokon tartott sajtótájékoztatóján.

Lukács László György emlékeztetett, ez az a költség, ami a magyar vállalkozókat terheli, és be kell fizetniük a Parragh László-féle Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának, cserébe azonban semmit sem kapnak a kamarától, sőt, érdemi segítséget sem nyújtott a legkisebb kkv-knak. Lukács már több helyszínt bejárt az országban, jelesül Pécsen és Zalaegerszegen is járt már.

Lukács úgy látja: a kamara az elmúlt nagyon nehéz időszakokban, akár a Covid-válság ideje alatt, vagy amikor nagyon magasak voltak az energiaköltségek, bizonyította azt, hogy érdemi segítséget nem nyújt, a legnehezebb helyzetben lévő, legkisebb vállalkozásoknak.

A konzervatív párt országgyűlési képviselője szerint joggal merül fel a vállalkozásokban a kérdés, hogy mi szükség van egyáltalán erre a hozzájárulásra, és miért is kell nekik ezt fizetniük, amikor ők csak azt látják, hogy 5,2 milliárd forintot beszedi a kamara, de ők cserébe semmit nem adnak.

Közben a Parragh-féle Iparkamara 100 millió forintért vásárol repülőutakat, 230 millió forintért vesz olyan chatbotot, amelyet a piacon pár tíz euróért el lehet érni

- hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy az elnökük egy 10 millió forintos karórában parádézik, és ha valaki ellátogat a kamara fényűző székházához, luxusautókat lát mindenhol a mélygarázsban.

Úgyhogy látható, hogy van mit tejbe aprítani a kamarának abból az ötezer forintból, amit a vállalkozóktól kötelezően elvesznek, addig a vállalkozások érdemi segítséget nem kapnak - mondta.

Lukács László György szerint bár az ötezer forint nem tűnik soknak, és a vállalkozók ki tudják fizetni, valójában az a hozzáállás, az a pökhendi magatartás, amit a kamara vezetője, illetve az egész kamara a vállalkozások irányába tanúsít, az jogosan vetette fel azt a kérdést, hogy ezzel valamit kezdeni kell.

A Jobbik-Konzervatívok frakcióvezetője a parlamentben már benyújtott ezzel kapcsolatosan egy törvényjavaslatot, amellyel egyszerűen és könnyen lehetett volna ezt a helyzetet módosítani, de ez a törvényhozás nem érdekelte a Fidesz-KDNP alkotta többséget.

Így hát nem volt más lehetőség, mint élni a közvetlen demokrácia egyik legfontosabb eszközével, és népszavazási kezdeményezést indítani.

Lukács ezt múlt év elején indította el. A népszavazás megtartásához szükséges 120 ezer aláírást április 20-ig kell összegyűjteni. Amennyiben ez sikerül, akkor az emberek személyesen mondhatnak nemet az 5000 forintos kamarai sarcra. Lukács László hangsúlyozta: ők azon dolgoznak, hogy jövőre már ne kelljen ezt befizetnie a vállalkozásoknak.

Bármennyire gáncsolja ezt a célt az Orbán-kormány,

az elkövetkezendő hetekben is járni fogja az országot

- emelte ki a jobbikos politikus.

A kezdeményezést online is alá lehet írni a STOP5000.hu oldalon.

"Idén még valószínűleg be kell fizetni, de ha sikeresek vagyunk, ha összefogunk, ezt a jövő évben már nem kell megfizetni, úgyhogy ismételten bátorítani tudok mindenkit, töröljük el együtt a kötelező kamarai hozzájárulást!" - zártai sorait Lukács László György.

Címlapkép és fotók: Lukács László György (Béli Balázs/Alfahír)