Közösen lépnek fel a képviselők elnémíttatása ellen az ellenzéki pártok

Közösen lépnek fel a képviselők elnémíttatása ellen az ellenzéki pártok

Megijedtek az októberi pofonoktól a kormánypártok, ezért tennék lehetővé a számukra kellemetlen kritikát megfogalmazó képviselők elhallgattatását a parlamentben Lukács László György szerint. A jobbikos országgyűlési képviselő úgy látja, hogy az elmúlt időszakban sikerült bebizonyítani, hogy szükség van a parlamenti politizálásra, ennek a folyamatnak szeretnék most elejét venni a kormánypártok. Így nemcsak a számukra kellemetlen ellenzéki kritikákat, hanem azokat a választópolgárokat is büntetnék, akik az ellenzéki pártokat támogatták.

A javaslat Lukács szerint európai szinten is példátlanul szigorú büntetéseket és példátlanul súlyos jogkorlátozásokat tartalmaz. A jobbikos politikus azt mondta, hogy a legkisebb probléma az akár egy éves fizetésmegvonással van, sokkal nagyobb probléma, hogy a képviselők egyes jogosítványait; a kormány és a közintézmények ellenőrzését, interpellációk, kérdések feltevését is csorbíthatják.

Ez nemcsak a magyar jogállamisággal, hanem az európai joggal sincs összhangban.

Orbán Viktor október 13-a után belátta, hogy az ellenzéket az eddiginél jobban sarokba kell szorítani, mivel ez másképp már nem megy, Lukács szerint most erőből próbál a képviselőkre szájkosarat tenni.

Együtt lépnek fel az elnémíttatás ellen

Az ellenzéki pártok csütörtökön egyeztettek arról, hogy milyen jogi eszközökkel tudják megakadályozni a törvény elfogadását. Arról már most megállapodtak, hogy közösen lépnek fel az állampárti időket idéző javaslat ellen, hétfőn pedig ismét tárgyalnak.

A törvénymódosítók mellett Áder János köztársasági elnökhöz és az Alkotmánybírósághoz fordulnak a tervezet miatt. Lukács hozzátette, hogy szükség esetén nemzetközi fórumokra viszik az ellenzéki politikusok elhallgattatását lehetővé tevő törvényt. Úgy véli,

sem a hazai,sem a nemzetközi jogállamisági teszteken nem fog átmenni egy ilyen jogszabály,

ezért a Fideszt a javaslat visszavonására szólította fel.

A jobbikos politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy parlamenti szokásjogba sem illeszkedik a javaslat, ugyanis egy cikluson belül nem szoktak házszabályt módosítani. Hasonló változtatások általában az új ciklusban szoktak életbe lépni.

Már egy ideje ígérte a házmester elnök

A hét elején nyolc kormánypárti képviselő nyújtotta be a házszabály-módosító javaslatot, amely alapján akár 60 napra is kitilthatnák a parlamentből és az irodaházból azt az országgyűlési képviselőt, aki zavarja, akadályozza a munkát, illetve fizikai erőszakkal fenyeget.

A módosítás nem előzmény nélküli, az elmúlt egy évben ellenzéki képviselők többféleképpen akasztották ki a parlamenti politizálást kiüresítő kormánypártiakat, Kövér László házelnök többször is szigorítást ígért.

Tavaly decemberben a rabszolgatörvény elfogadását zavarták meg ellenzéki képviselők táblákkal és megafonokkal, egy időre a pulpitust is elfoglalták, az ellenzéki politikusok kérdéseitől pedig saját párttársainak kellett védeni a zavarodottan vigyorgó Orbán Viktort.

Óriási balhé a parlamentben: ordibálás, árulózás, kitiltások a rabszolgatörvény miatt

A hétfői napirend előtti felszólalásokat Dr. Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető kezdte: a nyugodt kezdést jelentő beszéd arról szólt, hogy a szombati szakszervezeti tüntetés az urizáló fideszes elit hatalmának üzent megálljt, mert az embereknek elegük van abból, hogy kiszolgáltatják őket a multiknak.

Az azt követő üléseken többször is megafonnal és transzparenssel tiltakoztak a kormány politikája ellen, legutóbb Hadházy Ákos tartott a miniszterelnök beszéde közben hasonló akciót, pompás mémek születtek belőle.

A jogszabálytervezetet jegyző, kommunista lelkületű politikusok között ott van az Orbán-család ügyvédjeként elhíresült Bajkai István, a miniszterként és választókerületi elnökként is alkalmatlannak bizonyult Hende Csaba és Kocsis Máté is, aki a kellemetlen kérdésektől saját testével védte meg a hebegő-habogó miniszterelnököt még a rabszolgatörvény elfogadásakor. Az előterjesztők:

  • Kocsis Máté (Fidesz),
  • Böröcz László (Fidesz),
  • Dr. Bajkai István (Fidesz),
  • Dr. Vejkey Imre (KDNP),
  • Halász János (Fidesz),
  • Harrach Péter (KDNP),
  • Hende Csaba (Fidesz),
  • Nacsa Lőrinc (KDNP)