Legalább 33 millió forintot repdesett el a kormányzati luxusgép az elmúlt napokban

Legalább 33 millió forintot repdesett el a kormányzati luxusgép az elmúlt napokban

Két hét alatt minimum 33 millió forintot égetett el az az OE-LEM lajtsromszámú Bombardier Global 600-as magángép, amely arról híresült el, hogy fideszes vezetőket és a rendszer gazdasági elitjét szállítja - írta a Népszava. A lap azután próbálta megbecsülni a költségeket, hogy kormányzati luxusgép az elmúlt napokban gyakorlatilag alig pihent a földön. A repülési adatokat rögzítő site-on, a Flightaware.com-on az látható, hogy OE-LEM szinte folyamatosan ingázott Budapest és népszerű horvátországi, ciprusi, spanyolországi nyaralóhelyek, illetve a francia Riviéra között.

Arról ugyanakkor nincs konkrét információ, hogy kik vették igénybe a luxusgépet - de az már eddig sem volt titok, hogy a Bombardier Global 600-as általában arra halad, ahol éppen a Lady Mrd luxusjacht horgonyoz. 

Podgoricában meccs volt tegnap, Orbán és a Mészároshoz köthető luxusrepülő sem maradt otthon

"Harminc éve mindig így mentem, jövő héten is így fogok menni és azután is így fogok menni." - talán még emlékeznek Orbán Viktor fenti szavaira, amikor így válaszolt a Parlamentben Szilágyi György jobbikos politikus hozzá intézett kérdésére, miszerint nem tartja-e aggályosnak, hogy miniszterelnök létére luxusutakat fogad el Garancsi Istvántól, aki eközben tömegével nyeri el a közbeszerzéseket.

Legutóbb az Átlátszó matekozta ki, hogy nagy valószínűséggel Szijjártó Péter is ezzel a géppel ment egy kis adriai home office-ra. 

Persze a külügyminiszter akár még spórolhatott is a luxusjachton, hiszen a Szijj László-féle luxusjacht kategóriája „pleasure craft”, ami a máltai szabályozás alapján azt jelenti, hogy nem bérbeadható, azt kizárólag csak a tulajdonosa és az ő vendégei használhatják. 

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának elnöke szerint  az ügyre egyetlen értelmes magyarázat van: Szijjártó Péter ezt a sokmilliós utat ajándékba kapta.

"Ezzel viszont az a gond, hogy az Országgyűlésről szóló 2012-es törvény egyértelműen fogalmaz: a képviselő képviselői megbízatásával összefüggésben nem fogadhat el olyan ajándékot vagy más ingyenes juttatást, amely a képviselői tiszteletdíj egyhavi összegét meghaladja. Utóbbi összeg viszont jóval kevesebb, mint a szóban forgó, valószínűleg ajándékként elfogadott nyaralás ára volt – hívta fel a figyelmet az ellenzéki politikus"

- fogalmazott a jobbikos országgyűlési képviselő, Stummer János.