Ma biztos nem fog átkelni a Szuezi-csatornán

Az egyiptomi fővárost, Kairót már a második napja érték a sivatag felől heves, homokkal kevert széllökések. A felkavarodott porfelhő elhomályosította a napot. Egyes Egyiptomba érkező légi járatokat az ország más reptereire irányították át - értesült az MTI.

A Szuezi-csatornát lezárták, 52 hajó volt kénytelen várakozni a csatorna bejáratánál, a Vörös-tengeren. Egy tisztviselő elmondása szerint óránkénti 70 kilométeres szél tombol a térségben, a hajózás a vihar elmúltával indulhat újra.

Az egyiptomi egészségügyi miniszter azt tanácsolta a lakosoknak, hogy viseljenek szájmaszkot, ha az utcára mennek.

A terrorállam környezetvédelmi minisztériuma közölte, hogy a homokvihar miatt az elmúlt öt év legmagasabb légszennyezettségi adatait mérték.

Az izraeli repülőterek szóvivője, Liza Dvir közölte, hogy a vörös-tengeri üdülőhelyre, Eilatba induló és az onnan érkező járatokat ideiglenes jelleggel leállították. Az Arkia légitársaság bejelentette, hogy repülőgépei a rossz idő miatt nem szállnak fel. Az ország legjelentősebb reptere, a Tel-Avivban lévő Ben-Gurion nemzetközi légikikötő ugyanakkor fogad és indít járatokat.

A libanoni fővárosnál, Bejrútnál a szél hatalmas hullámokat korbácsolt a tengeren, a parti sétányra kicsapó hullámok tetőcserepeket, korlátokat sodortak magukkal. A hegyekben esőt és havat is hozott a szél. A libanoni meteorológiai intézet jelentése szerint a széllökések sebessége helyenként elérte a száz kilométert.