Magánszolgáltatók járatnák le az egészségügyet?

Zombor Gábor a tegnapi egészségügyi vitanap kapcsán egy nagyon érdekes elszólással, esetleg tudatos bemondással zárta vezérszónoki felszólalását:

"Van olyan információ, hogy bizonyos körök az állami rendszert, főleg a médiában történő teljes lejáratására készülnek, ami a magánszolgáltatók felé való eltolást jelenti"
- idézte az egészségügyi államtitkár szavait Lukács László György keddi sajtótájékoztatóján. A jobbikos politikus szerint az államtitkár szavai után érdemes körüljárni, illetve feltenni néhány kérdést:
  •  ki, milyen módon és mivel akarja lejáratni az állami egészségügyi ellátást?
  •  hol, mely médiafelületen kívánják ezt tenni, illetve
  •  mit kíván tenni ez ellen a kormány, ha már tud erről a problémáról.
Meg kell vizsgálni azt is - folytatta Lukács -, hogyan fordulhat elő ez a helyzet, így nyilvánvaló módon képbe kell kerülnie az elmúlt időszak tevékenysége, 
a kormány saját felelőssége.
Az elmúlt öt évben kétharmad mellett sem tudták megoldani az egészségügy krízishelyzetét, a bérek felzárkóztatását, vagy a munkakörülmények javítását. Lukács László György szerint a tegnapi vitanap nyilvánvalóvá tette, a XX. század pártjai, az MSZP, az SZDSZ, vagy épp a Fidesz tették kiszolgáltatottá az egészségügyet, méghozzá azok előtt a bizonyos üzleti körök előtt, akikre most az államtitkár utalt.
 
A politikus szerint a Jobbik - mint a XXI. század pártja - kész rá, hogy megvédje az állami egészségügyet, s elhajtsa az annak közelében tevékenykedő, de indokolatlanul jelen lévő magánvállalkozásokat. A politikus szerint nagyon fontos, hogy tisztázzuk - ennek kapcsán a Jobbik írásbeli kérdéssel is fordult e témában a kormányhoz):
  • kik az egészségügy legnagyobb magánbeszolgáltatói?
  • kinek van olyan kártya a kezében, amit ki tud játszani a gazdasági érdekeiért?
  • kik azok, akik magukat az "egészségügy bankjaként" szokták aposztrofálni - pontosan a nagy adósságállomány miatt, mondván, ők hitelezik ezeket a költségeket?
  • milyen szándékaik vannak ezeknek a magánvállalkozásoknak?
  • kik szeretnék - a jól ismert SZDSZ-es módszer alapján - felszámolni az állami és egyben biztonságos egészségügyet?
  • hol vannak külföldi, esetleg magántulajdonban lévő CT-, illetve MR-készülékek hazánkban, amelyek OEP-finanszírozást használnak, tehát az adófizetők pénzét használják?
A Jobbik azért kíváncsi arra, hogy melyek ezek az érdekkörök, mert a párt elkötelezett a stabil és erős állami egészségügyi rendszer mellett, és elutasítja a magánszolgáltatók betüremkedését - mondta Lukács László György.