Kézi vezérlés: csökkentik az ellenzéki pártok költségvetési támogatását

Mindenkit büntetnek, de leginkább a Jobbikot. A Fidesz-KDNP-nél persze minden rendben.

A MÁK vasárnapi közleménye szerint az intézkedés a Demokratikus Koalícióra, a Párbeszéd Magyarországért Pártra, a Magyar Szocialista Pártra, a Lehet Más a Politikára és a Jobbik Magyarországért Mozgalomra vonatkozik.

„A Jobbik addig nem juthat közpénzhez, amíg a levonás nem fedezi a büntetést”

 - írták.

A Jobbik a  számvevőszéki vizsgálat szerint a júliusi költségvetési támogatást jelentősen meghaladó, több mint 331 millió forint tiltott támogatást fogadott el, a büntetés kifizetésére összegyűjtött pénzt pedig kampánycélokra fordította - tették hozzá.

Megjegyezték, hogy a zavartalan választási felkészülés érdekében április végéig egyik párttól sem vonták le az állami támogatásból a tartozásukat, továbbá a májusra járó összegeket is megkapták - a Magyar Liberális Párt és az Együtt kivételével. A két párt választási eredménye alapján nem kaphat költségvetési forrást, ezért már korábban levonták tőlük a számvevőszéki vizsgálatban megállapított összeget.

A tiltott vagyoni hozzájárulást elfogadó pártok a kifogásolt juttatás összegét kötelesek a költségvetésbe befizetni, költségvetési támogatásuk pedig ugyanennyivel csökken.

Totális támadás a Jobbik ellen

Két napja a kormánypárti Figyelő arról írt, hogy a NAV-ot is ráuszítják a legnagyobb ellenzéki pártra. A lap arról számolt be, hogy az adóhatóság is vizsgálódni fog adóhiány miatt a Jobbiknál.

Azt akarják ráhúzni az ellenzéki pártra, hogy „vélhetően nem valós értéken szerepelnek” náluk a kampányidőszak során a plakátcégekkel kötött szerződések, és a kiállított számlák.

A NAV arra hivatkozhat majd, hogy jog a vállalkozóknál ismeri és bünteti is a nem valós piaci áron történő számlázást, amely a tiltott támogatás fogalma alapján már a politikai szervezetekre is érvényes.

Az azonban relatív, hogy mi számít valós értéknek egy plakáthelynél, de a nyilvánvaló politikai motiváció miatt ez cseppet sem fogja érdekelni a kormányzati befolyás alatt lévő hatóságokat, ha arról van szó, hogy teljesen ellehetetlenítsék a Jobbikot.

Orbán Viktor még a választás előtt, március 15-i beszédében politikai ellenfeleit megfenyegetve, „erkölcsi, politikai és jogi elégtételt” ígért a vele szemben állóknak.