Hatszorosára nőtt a biciklis forgalom a nagykörúti sávok felfestése óta

Hatszorosára nőtt a biciklis forgalom a nagykörúti sávok felfestése óta

Három hónap alatt meghatszorozódott a Nagykörút biciklis forgalma, ezzel Budapest második legnépszerűbb kerékpáros útvonalává vált az ideiglenesen felfestett biciklisávoknak köszönhetően – közölte a Magyar Kerékpárosklub.

A szervezet a nagykörúti kerékpársávok tapasztalatait és jövőképét mutatta be szerda este egy előadáson, ezzel kapcsolatban most azt írták,

a körút legnépszerűbb napját tekintve még úgy is meghatszorozódott a biciklis forgalom, hogy a kerékpársávokat építés nélkül, egyszerű sárga csíkok felfestésével alakították ki.

Mivel a biciklisávok csak ideiglenesen kerültek felfestésre, kérdés, hogy megmaradhat-e a kerékpárosok számára népszerű, zöld fejlesztés. A főváros augusztusra ígért döntést.

Ha az autózás vonzó, autózni fognak az emberek, ha a kerékpározásnak teremtenek vonzó feltételeket, azok is fognak kerékpározni, akik máskor autóval vagy villamossal közlekednének – érveltek a szakértők.

Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke úgy fogalmazott, "biztosan lesz kerékpársáv a Nagykörúton". Felhívta a figyelmet arra, hogy annak idején viszonylag kis autóforgalmi igény mellett döntöttek az autóbarát város létrehozása mellett.

Kürti szerint biztosan meg lehet ezt is változtatni, hiszen a leggazdagabb nagyvárosok is a kerékpáros és gyalogosbarát irányba haladnak.