10,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot az MNB, de a forint árfolyama alig változott

10,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot az MNB, de a forint árfolyama alig változott

Keddi ülésén 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A kamatfolyosó két szélét is 100 bázisponttal emelte a testület – számolt be az MTI. Ez megfelel a várakozásoknak, az elemzők legalább 50 bázispont, vagy annál nagyobb emelésre számítottak.

Szakértők korábban úgy vélték, a forint sebezhetősége és a júniusban mért 11,7 százalékos infláció is indokolja az újabb kamatemelést.

Elemzők a döntés előtt arról beszéltek, hogy csökkent a nyomás a jegybankon, mert a forint árfolyama visszakapaszkodott az euróval szemben 400 forint környékére, és nem vállalnak nagy kockázatot azzal a várakozásukkal, hogy kedden 10 százalék fölé emelkedik az alapkamat.

A döntés ellenére alig változott a forint árfolyama

A forint árfolyama alig változott a jegybank piaci várakozásokkal nagyjából egybeeső keddi kamatemelését követően. 

Keddi ülésén 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A piacon 50 bázispontos kamatemelésről alakult ki konszenzus, de szép számmal vártak elemzők 100 bázispontos emelést is.

A kamatdöntés előtt 401 forint körül ingadozott az euró, 396 forint körül a dollár és 410 forint körül a svájci frank jegyzése.

A kamatdöntés után negyed órával 0,5 százaléknyi széles kilengés után mindhárom devizát nagyjából ugyanott jegyezték, mint a bejelentés előtt.

A forint a jegybanki kamatdöntés előtt 0,4 százalékkal állt gyengébben a reggeli kezdéshez képest az euróval és 1,3 százalékkal gyengébben a dollárral és a svájci frankkal szemben.

A forint a júliusi kezdéshez képest 1,2 százalékkal áll gyengébben az euróval, 4,7 százalékkal gyengébben a dollárral és 3,7 százalékkal gyengébben a svájci frankkal szemben.