Megalázóan kevés pénzből élnek a magyar nyugdíjasok, 13 ezren 50 ezer forintnál kevesebb ellátást kapnak

Megalázóan kevés pénzből élnek a magyar nyugdíjasok, 13 ezren 50 ezer forintnál kevesebb ellátást kapnak

A nyugdíjasok alig több mint 5 százaléka él több pénzből, mint egy átlag magyar dolgozó - számolt be az Mfor.hu, amely mintegy négy hónap után adatokat kapott a Magyar Államkincstártól.

Ezekből kiderült, hogy

13 ezren kevesebb mint 50 ezer forint ellátást kapnak.

Az átlagnyugdíj idén 148 ezer forint, azonban a medián - tehát az az összeg, aminél ugyanannyian kapnak többet mint kevesebbet - 130-135 ezer forint körül mozog.

Megjegyzik, a legalacsonyabb nyugdíjak kategóriájába tartozók 66 százaléka külföldről is kap ellátást.

2012-ben 789 870 forint volt a legmagasabb havi nyugdíj, manapság azonban ilyen konkrét adatokat nem szolgáltatnak, de a statisztikából annyit ki lehet hámozni, hogy pár idős ember kétmillió forintnál is többet kap havonta az államtól nyugdíj formájában - írja cikkében a gazdasági portál.

Emlékezetes, 2013-ban az Orbán-kormány bevezette a nyugdíjjárulék-plafon eltörlését, ami lehetővé tette, hogy megállíthatatlanul növekedjenek a top nyugdíjak.

A cikk kitér arra is, hogy míg kilenc éve a KSH táblái szerint a saját jogú nyugdíj egy főre jutó havi összege 115,7 ezer forint volt, most 148 ezer forintnál járunk. Az átlagnyugdíjak 27,9 százalékkal emelkedtek a vizsgált időszakban, ami meghaladja az ebben az időszakban mért inflációt, de ebben közrejátszik, hogy a menet közben nyugdíjba vonulók a többieknél magasabb induló járandóságban részesültek - írják.