A Reklámszövetség is beszállt a plakátháborúba: a megélhetésüket féltik

A Fidesz senkit nem kímél, ha a hatalomban maradás a tét?

Október végén kezdhettek el olvasni az Alfahíren olyan cikkeket, amelyek arról szóltak, hogy fideszes vezetésű önkormányzatok 2018. január 1-től adót vetnek ki a reklámhordozókra (szűkebben az óriásplakátokra és az utcabútorokra).

A fideszes polgármester inkább megsarcolja a saját városát, de engedelmeskedik az orbáni elvárásnak

Jelentjük: Tatabánya fideszes városvezetése teljesítette a kormányzati elvárást, és megszavazta, hogy a reklámhordozók 2018. január 1-től adókötelessé váljanak. A Jobbik-ellenes intézkedést még úgyis megszavazták a Fidesz-KDNP képviselői, hogy Boda Bánk László a közgyűlésen figyelmeztette őket, ez a rendelet több mint egy egyszerű adó, ez a lakosság megsarcolása.

Mindezt a településkép védelméről szóló törvényre hivatkozva. Az adóalap mértéke szinte mindenesetben a törvényben maximalizált évi 12 ezer forint/négyzetméter lett, amely egy óriásplakát tulajdonos számára 144 ezer forint plusz terhet jelent.

Egyértelmű volt, hogy a Fidesz a választásokra készül, és ezzel az eszközzel próbálja kiszorítani az ellenzéket a piacról, még úgyis, hogy ezzel a tulajdonosoknak (azaz sokszor a lakásszövetkezeteknek, vagy a helyi vállalkozásoknak) tesz keresztbe, és károsítja meg őket.

Dühös vállalkozók: Nem csupán a Jobbikot szívatja a Fidesz a plakátháborúban

Harminc napja gondolkodik a Vas Megyei Kormányhivatal azon, hogy mit válaszoljon a szombathelyi plakátrendelettel kapcsolatos kérdéseimre, kifogásaimra. A hallgatás bizonytalan helyzetet teremtett a helyi vállalkozók körében - írta Facebook-bejegyzésében Balassa Péter. A jobbikos önkormányzati képviselő a kormányhivataltól törvényességi vizsgálatot kér.

De hát, a politikában minden ér, főleg, ha az ember gátlástalan.

Miskolcon is fél a Fidesz a Jobbiktól: jön a plakátadó, brutális összeget szabtak meg

Miután a Fidesz szerint Miskolc gazdasága szárnyal, az új adónak egyetlen célja lehet, a Jobbik elhallgattatása, véli a párt miskolci frakcióvezetője. Jakab Péter az erről tartott tájékoztatón elmondta, Kriza Ákos azt javasolja, hogyjanuártól óriásplakátonként a tulajdonosok a legmagasabb összeget, évi 144 ezer forintot fizessenek az önkormányzatnak.

Az építményadó rejtett plusz teher már most is 20-25 százalékkal megdrágította a szolgáltatást, de valószínűleg ez még csak a kezdet, így csökkenhet a megrendelők száma, amely viszont további kiesést jelent a cégek számára.

A II. kerületben is adót emelt a Fidesz

A helyi adókról szóló törvény módosítása általános szabályként írja elő, hogy adóköteles az önkormányzat illetékességi területén levő reklámhordozó (azaz óriásplakát). A fideszes Kocsis Máté vezette VIII. kerület, a fideszes Puskás Tivadar vezette Szombathely és a fideszes Schmidt Csaba vezette Tatabánya után a fideszes Láng Zsolt vezette II.

Az Index most arról ír, hogy miközben a plakátcégeknek már le kell adniuk az adataikat az önkormányzatoknak, hogy kiszámolják, mennyit is kell adózniuk márciusban, a Magyar Reklámszövetség szeretné megtámadni az új adó beszedését lehetővé tevő törvényt ott, ahol lehet: az Alkotmánybíróságon és az Európai Bíróságán.

A szakma azt szeretné elérni, hogy az Orbán-kormány visszamondja a törvényt.

Hantosi Bálint, a Reklámszövetség OOH tagozatának elnökségi tagja a reményeikről így nyilatkozott a lapnak:

"Reméljük, hogy egyszer igazunk lesz, és azt még megérik a cégek".