Dühös vállalkozók: Nem csupán a Jobbikot szívatja a Fidesz a plakátháborúban

Felperzselt föld taktikája. A hatalmát féltő kormánypártok semmit és senkit nem kímélnek.

A kormány az önkormányzatokkal akarja eltakarítani politikai riválisainak köztéri hirdetéseit.

Szombathelyen január 1-től lesz hatályos az a rendelet, amelyben a városvezetés kijelölte azokat a területeket, ahol megtiltotta a reklámozást és meghatározta, hogy a hirdetések kihelyezése után mennyit kell fizetni. Az év végéig kell a kormányhivatalnak felmérni a hirdetési felületeket, a plakáthelyek bérlőinek, tulajdonosainak az év első napjáig kell nyilatkozniuk ezekről, és január 15-ig befizetniük az adó első féléves részletét. 

A helyi vállalkozók tiltakoztak

A vállalkozókra újabb terheket ró ezzel az önkormányzat. A mérethatárokkal szűkmarkúan bánt a rendelet alkotója, a kiszabott adóval már nem. Ezt zokon vették a helyi vállalkozók, főleg azután, hogy a kamara négy évvel ezelőtt kérte a városvezetéstől a helyi adó mértékének csökkentését, de ezt nem vették figyelembe. A plakátrendelet újragondolását is kérték, de hiába. 

A rendelet érint minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetet - ideértve a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepét is. 

Központi utasítás

Az ellenzék bírálta a városvezetést amiatt is, hogy a rendelettel nehéz helyzetbe hozza a társasházakat is, amelyeknek bevétele volt a plakáthelyeikből. Ezt a forrást az épület felújítására tették félre. A rendelet miatt lesz, ahol leszedik a plakátot, mert az adó többe kerül, mint a befolyt pénz ám, a hiányzó forrást valahonnan biztosítaniuk kell majd a házak fenntartásához. 

Balassa Péter szerint a rendelkezés csak nevében helyi, valójában a Fidesz központi bizottságának illetékesei készítették és a pártérdekek alá helyezték a helyi cégek, lakóközösségek, a város érdekeit. 

Pusztítás

A jobbikos politikus közleményében úgy fogalmazott:

Az abszolút mértékben politikai jellegű rendelet, amelyet még a kommunisták propagandistái is megirigyelhetnének, alapvetően a Jobbikot és a párt plakáthelyeit vette a célba, ám súlyosan káros mellékhatásaként számos szombathelyi vállalkozás információs és reklámtábláit, társasházak reklámhelyeit is érinti. 

 

Még dolgozunk…

Az ellenzéki politikus úgy vélekedett, hogy nagy a bizonytalanság a rendelettel kapcsolatban, hogy pontosan kire vonatkozik és kire nem, kinek kell igazolás kérnie, kinek nem a kihelyezett táblái miatt. Éppen emiatt fordult a kormányhivatalhoz a Jobbik képviselője, de csak annyi választ tudtak neki adni több mint egy hónap elteltével, hogy dolgoznak a válaszokon. 

Tiszta viszonyokat!

Balassa Péter felháborítónak tartja, hogy ezzel bizonytalanságban tartanak szombathelyi vállalkozásokat, amelynek a tulajdonosai nem tudják, hogy megmaradhatnak-e a tábláik, milyen engedélyeket kell beszerezniük, kell-e súlyos százezreket fizetniük vagy jól megbüntetik őket jövő januártól.

A kormányhivatal kizárólag egy dologra ügyel, de arra nagyon: a pesti utasításnak megfelelően, ne jelenhessen meg a miniszterelnökről negatív üzenet a plakátokon, a többi nem számít. 

Alárendeltségben

A Jobbik úgy gondolja, hogy a politikai harc nem mehet a polgárok, a vállalkozók rovására és szégyenletesnek tartja, hogy a Fidesz olyan viszonyokat teremtett, ahol minden állami és helyi szervezet, testület egyetlen, felső akaratnak és célnak van alárendelve.