Szakszervezetek: Alaptörvény-ellenesnek tartjuk az oltást megtagadóval szembeni rendkívüli felmondást

Szakszervezetek: Alaptörvény-ellenesnek tartjuk az oltást megtagadóval szembeni rendkívüli felmondást

"Megint rólunk, de nélkülünk döntöttek"

- reagált közösségi oldalán a Magyar Szakszervezeti Szövetség Gulyás Gergely kancelláriaminiszter csütörtök délelőtti bejelentésére, miszerint a munkaadók szervezeteinek javaslatára lehetőséget adnak a munkaadóknak, hogy az oltást kötelezővé tegyék a munkavállalóik számára.

Mint írják,

"az oltás fontosságának kiemelt hangsúlyozása mellett a Magyar Szakszervezeti Szövetség elfogadhatatlannak tartja a kormánynak azt a döntését, amely a munkáltatókra hárítja, hogy ők kötelezzék dolgozóikat arra, hogy oltassák be magukat!"

Egyelőre sok a kérdőjel az alkalmazottak kötelezővé tehető oltása körül

Bár a Magyar Közlönyben még nem jelent meg a szabályozó rendelet, nagy érdeklődést váltott ki a csütörtöki kormányinfó azon bejelentése, hogy a munkaadók kötelezővé tehetik a védőoltást az alkalmazottaknak. Az eseményen Gulyás Gergely kancelláriaminiszter megpróbálta megválaszolni a hirtelen felmerült kérdéseket, ennek ellenére mégis számos - egyelőre - tisztázatlan kérdéssel szembesülünk.

A szakszervezet szerint egyeztetni kellett volna és nem a diszkriminációt erősíteni úgy, hogy az intézkedés bevezetésével számos kérdés tisztázatlan maradt, miközben a kormány a járvány okozta felelősséget tovább hárította.

"Fizetés nélküli szabadságot eddig kizárólag a munkavállaló kérhetett, így a munkaadó nem jogosult azt meghatározni. Most viszont a fizetés nélküli szabadság kapcsán a munkáltató a munkaidőkeret kijátszására is lehetőséget kap, amely tovább rontja a dolgozók megélhetését"

- fogalmaznak.

Kiemelték,

"az oltást megtagadóval szembeni rendkívüli felmondást Alaptörvény-ellenesnek tartjuk, sőt a most kialakult hiánygazdaságnak köszönhetően olyan eszközt ad a kormány a munkáltatók kezébe, amellyel visszaélve egy elbocsátási hullámot gyorsan el is tud intézni."

Az ellátásbiztonságot és az oltási hajlandóság növelését más eszközökkel is meg lehetett volna oldani, nem pedig a munkáltatók erőfölényét erősítve, a dolgozók kiszolgáltatottságát növelve, ad hoc intézkedéseket hozni.

Bejelentették, a Magyar Szakszervezeti Szövetség ezért a Versenyszféra Konzultációs Fóruma rendkívüli összehívását kezdeményezi.