Enyhe telünk van, mégis már 149 ember életét követelte

53 százalékuk a szabad ég alatt fagyott halálra.

Az MSZF értesülése szerint az áldozatok 53 százaléka a szabad ég alatt, illetve kórházba szállítása közben, vagy beérkezése után halt meg, 47 százaléka pedig fűtetlen lakásában.

Az emberéletben keletkezett eddigi veszteségből az MSZF arra következtet, hogy az enyhébb tél miatt ugyan kevesebben fognak meghalni, mint a múlt télen, de

továbbra is tömeges jelenség marad a fagyhalál, tekintettel a nyomorban élő 1-1,5 millió emberre, és a tömeges kilakoltatásokra.

A szervezet emlékeztet, hogy tavaly 10-11 ezer ember feje fölül vették el a fedelet 3600 kilakoltatás keretében anélkül, hogy más lakhatást biztosítottak volna nekik. A kormány ígérete ellenére, miszerint senkit nem hagynak az út szélén, mégis bekövetkezett a katasztrófa, ami családok ezreit veszélyezteti, főként a kritikus téli időszakban. A kilakoltatási moratóriumot ugyan tavaly év végén hivatalosan meghosszabbították, ennek ellenére portálunk is találkozott olyan esettel, ahol már a moratórium kezdetekor érkeztek a behajtók, és csak az emberek jóindulatán múlt, hogy a családnak nem az utcán kellett köszöntenie az ünnepeket.

Holnaptól él a moratórium, így ma még gyorsan kilakoltattak egy 88 éves nénit lányával és unokájával együtt

A nevük mellőzését kérő érintettek egyike lapunknak elmondta, hogy tíz nappal ezelőtt kaptak értesítést a kilakoltatásról, ma pedig valóban megjelentek a végrehajtók a címükön.Az ingatlanra még 2008-ban vettek fel devizaalapú hitelt, de az ismert mechanizmus szerint a törlesztőrészletük több mint kétszeresére nőtt, amit már nem tudtak tovább törleszteni.

A Jobbik a devizahitelek tisztességes rendezésének elmaradását látja az országot sújtó egyik legnagyobb problémának. Ellenzékből is törekszik arra, hogy ezt a kormányzat által magára hagyott társadalmi csoportot segítse. Éppen a héten került sor egy együttműködési megállapodás aláírására a párt és az Adóskamara között.

A Jobbik együttműködési megállapodást írt alá az Adóskamarával

Z. Kárpát Dániel azt mondta, hogy a megállapodással is szeretnék segíteni a devizahitelesek gondjainak megoldását.A képviselő kijelentette: a hiteleket felvételkori árfolyamon kell forintosítani, a devizahitelek miatt elrendelt végrehajtásokat a probléma megoldásáig fel kell függeszteni, teljes körű kilakoltatási moratóriumot kell bevezetni és el kell számoltatni az érintett kereskedelmi bankokat.

A lakhatási gondok mellett az energiaszegénység is hozzájárul a fagy áldozatainak növekedéséhez. Az Eurostat adatai szerint Magyarországon 2016-ban 9,2 százalék volt azok aránya, akiket "energiaszegénység" sújt, vagyis anyagi okból nem tudták megfelelően melegen tartani otthonukat. A február közepén véget ért szociális tűzifa-akció keretében a rászorulóknak kb. a fele jutott fűtőanyaghoz. A szegény családok számára a tűzifa megvásárlása sok esetben megoldhatatlan problémát okoz, ezért a Jobbik már ősszel a tűzifa áfacsökkentését javasolta.

Tovább nőhet a fagy okozta halálozás, ha nem csökken a tűzifa ára

Apáti István jobbikos képviselő hétfőn a Parlamentben arra hívta fel a figyelmet, hogy az általában fával tüzelő szegény társadalmi rétegnek mekkora problémát okoz a tűzifa megvásárlása. A honatya a probléma mihamarabbi megoldását javasolta, amire az áfacsökkentést tartja a legmegfelelőbb eszköznek.