Tovább nőhet a fagy okozta halálozás, ha nem csökken a tűzifa ára

A Jobbik áfacsökkentést javasol.

A KSH adatai szerint az elmúlt évben 6,1 százalékkal emelkedett a tűzifa ára. Ez csak egy általános adat, ugyanis vannak kereskedések, ahol több mint 10 százalékos drágulás tapasztalható.

A kormány csökkentette ugyan a földgáz árakat, amit a Jobbik támogatott, de ez nem oldotta meg a fűtési problémákat. Sok olyan lakóépület van az országban, ami építéséből adódóan csak fával fűthető, vagy a magas földgázárak idején alakították át fatüzelésűre.

Jelenleg ezek átalakítására, korszerűsítésére a legtöbb esetben nincs lehetősége az ott élőknek az alacsony bérek miatt. Ez a fűtési forma főként a szegény társadalmi réteget érinti.

A jobbikos képviselő emlékeztetett, hogy pártja már 2012-ben javaslatot nyújtott be a tűzifa áfájának 5 %-ra való csökkentésére, amit akkor a Fidesz Brüsszelre hivatkozva szavazott le.

Apáti úgy véli, hogy ha jut kisvasútra, meg a haveroknak, akkor az a csekély összeg, amivel az intézkedés a költségvetést terhelné igazán elviselhető lenne és nem kellene többet olyan híreket olvasni, hogy valaki saját otthonában fagyott halálra.

A téli zimankóban 2010 óta 1600-an fagytak meg, a tavalyi évben a zord időjárás szedte 200 áldozatnak 10 százalékát pedig saját otthonában érte a halál.

Tállai András államtitkár szerint a javaslat Brüsszel és az európai uniós irányelvek miatt nem támogatható.

Apáti István azonban úgy véli, ha a kormány Brüsszel ellen harcol, akkor legalább a magyar emberek érdekeit szolgáló ügyekért harcoljon. Lehet ugyanis, hogy a képviselőknek nem okoz gondot beszerezni a tüzelőt, de egy átlag család nem tudja kigazdálkodni, hogy a tűzifa mázsájáért ötezer forintot adjon ki.