Magyar Orvosi Kamara: Nem az ország legbátrabb emberei vagyunk, ez a hivatásunk

Magyar Orvosi Kamara: Nem az ország legbátrabb emberei vagyunk, ez a hivatásunk

Az orvosi fizetések rendezésére kéri a kormányt a Magyar Orvosi Kamara. A szervezet közleményében arra emlékeztet, hogy már januárban mértéktartó javaslatot tettek, amellyel két év alatt az osztrák orvosi bérek felét érnék el. Ez a MOK szerint elegendő lenne orvosaink itthon tartásához és a társadalom érdekét szolgáló egészségügyi reform megkezdéséhez. Az egyszeri juttatások, ösztöndíjak, 3-4 párhuzamos állás kényszere ugyanis élhetetlen, kiszámíthatatlan jövőképet jelent.

A járvány most itt van, kollégáink a rájuk kiemelten leső veszély ellenére teszik a dolgukat. Nem véletlen, hogy hazánk ismert fertőzött betegeinek 12,5%-a egészségügyi dolgozó. Nem az ország legbátrabb emberei vagyunk. Ez a hivatásunk. Akkor is ezt fogjuk tenni, ha az orvosok bérének rendezését a Kormány még mindig nem látja indokoltnak.

A közleményben arra figyelmeztetnek, hogy a járvány elmúltával azzal is szembe kell nézni, hogy fizetésemelés nélkül várhatóan az orvosok újabb jelentős része hagyja el a közfinanszírozott egészségügyet. A kamara azt elismeri, hogy a mostani fizetésekhez képest a bruttó 500 ezer forint is nagy összeg, de szerintük a "magyar orvostársadalom bajára nem egy nagy fehér boríték a megoldás, hanem tisztes, a felelősségnek és a társadalmi értéknek megfelelő", mielőbbi "stabil bérezés".