Megjelentek a majomhimlővel kapcsolatos eljárásrend részletei

Megjelentek a majomhimlővel kapcsolatos eljárásrend részletei

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kiküldte az egészségügyi szolgáltatók részére a majomhimlővel kapcsolatos eljárásrendet, ebből közölt részleteket a HVG.

Eszerint majomhimlőre akkor kell gyanakodni, ha az orvoshoz forduló beteg kiütése más okkal nem magyarázható, és emellett egyéb tünet is jelentkezik, például 38,5 fok feletti láz, fejfájás, hátfájdalom, fáradtság, a nyirokcsomó gyulladása. A majomhimlő gyanúját erősíti, ha a páciens az anamnézis alapján a tünetek kezdetét megelőző 21 napban szoros kapcsolatban állt egy majomhimlős beteggel, vagy majomhimlő szempontjából endémiás országban járt.

A diagnózist minden esetben laboratóriumi vizsgálattal kell igazolni, melyhez a beteg bőrelváltozásából kell mintát venni. Ezzel párhuzamosan az orvosnak 24 órán belül jelentenie kell a megbetegedést, illetve annak gyanúját az NNK rendszerébe.

A majomhimlő gyanújának felmerülésekor a kezelőorvosnak tájékoztatnia kell a beteget arról is, hogy a fertőzőképesség megszűnéséig el kell különítenie magát, kerülnie kell az immunkompromittált személyekkel, továbbá a háziállatokkal való kapcsolatot. A szexuális kapcsolat pedig tilos.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, több európai ország mellett már Magyarországon is megjelent a majomhimlő, a fertőzést egy 38 éves férfinél diagnosztizálták.