Már Európában is ivóvizet mérgez az Iszlám Állam

Az ivóvízellátást még szombat délután kellett felfüggeszteni a koszovói Pristinában.

Egy neve elhallgatását kérő rendőrségi forrás azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy a most elfogottak közül két főt tavaly már egyszer letartóztattak annak gyanúja miatt, hogy Szíriába készülnek. Részleteket nem árultak el a hatóságok, de a most letartóztatott férfiak állítólag az Iszlám Államhoz állnak közel.

A rendőrség az elmúlt hetekben fokozott készültségbe helyezte magát amiatt, hogy koszovói származású önkéntesek is megjelentek az Iszlám Állam propaganda videóiban és azzal fenyegettek, hogy különféle célpontokat fognak megtámadni, beleértve a vízellátást is

Biztonsági tisztviselők szerint több mint 200 koszovói indult el Koszovóból azért, hogy Szíriában harcolhasson, aggodalomra adott okot az is, hogy potenciális veszélyt jelentenek azok, akik időközben hazatértek. A koszovói különleges ügyészség terrorizmus gyanújával 132 személy ellen indított eljárást. A férfiakat azzal gyanúsítják, hogy részt vettek a szíriai harcokban, illetve az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vagy az al-Kaidához kötődő Nuszra Front számára toboroztak harcosokat Koszovóban.