Márki-Zay: Orbán Viktor egyértelmű jeleket ad arról, hogy szerinte is veszíteni fog jövőre

Márki-Zay: Orbán Viktor egyértelmű jeleket ad arról, hogy szerinte is veszíteni fog jövőre

2002 előtt volt demokrácia, sajtószabadság, jogállam, 2010 után ezek leépítése lett a koncepció. Fájdalmas, mert ma is azt gondolom, hogy az elmúlt 30 év legjobb kormánya az első Orbán-kabinet volt, de emellett azt is gondolom, hogy az elmúlt 30 év legrosszabb kormánya az utolsó három Orbán-kabinet

- fejtette ki az Mfor.hu-nak adott interjújában Márki-Zay Péter.

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje a váratlan sikerszériája nyomán úgy látja, Orbán Viktor egyértelmű jeleket ad arról, rá tippel, hogy ő fog nyerni jövő tavasszal. Példaként említette a jövőre lejáró kaszinókoncessziók idei meghosszabbítását, a Médiahatóság vezetője 9 évre szóló megbízatásának is előrébb hozását, valamint azt, hogy Orbán

"nem mer kiállni vitázni: ez mind azt jelenti, hogy attól fél, elveszíti a következő választást"

- érvelt az ellenzéki politikus.

Márki-Zay elmondta, nemzetközi útjai során egy proaktív kapcsolatkeresés zajlik, ami a választási győzelem szempontjából fontos. Többek mellett Pozsonyban Mikuláš Dzurindával, Varsóban Donald Tuskkal, Brüsszelben pedig Manfred Weberrel találkozott. 

Legkorábban januárra várja Márki-Zay az új német kormánnyal való találkozóját

Márki-Zay Péter, az ellenzéki pártszövetség miniszterelnök-jelöltje a Spirit FM Aktuál című műsorában rögzítette, leghamarabb januárra várható az új német kormánnyal való találkozása - számolt be az ATV Emmanuel Macron francia elnök hétfői hazánkba látogatásához kapcsolódva.

Ami a lényeges, hogy ezeket a találkozókat ugyan mi kezdeményeztük, de abszolút nyitott kapukat találtunk

- fűzte hozzá az MMM elnöke. Annak kapcsán, hogy egy saját párttal venné át a Fidesz helyét az Európai Néppártban, a politikus felidézte, Brüsszelben elmondták, hogy egy nemzeti összefogást, ha úgy tetszik, egy nemzeti frontot szeretnének létrehozni. "A cél felszabadítani az országot a nemzeti korrupció, a putyinista és a kínai kommunista párti lobbi alól" - tette hozzá.

Az EU-s pénzekről és a jövő évi választásokról is szó esett Macron és az ellenzék találkozóján

Közös Európa vízióról, EU-s pénzekről, a magyar választások tisztaságáról és a mindkét országot érintő orosz befolyásról is egyeztetett Emmanuel Macron francia elnökkel Karácsony Gergely főpolgármester, Márki-Zay Péter, közös miniszterelnök-jelölt, Dobrev Klára, az Európai Parlament alelnöke és Donáth Anna, a Momentum elnöke, európai parlamenti képviselő - írta közleményében a Főpolgármesteri Hivatal.

A hazai politikai haszonleső mentalitást lefestendő Márki-Zay elmesélte, a lista összeállításakor megkereste őt egy politikus azzal, mennyivel kell támogatnia a kampánykasszát ahhoz, hogy felkerülhessen a közös listára. Erre ő azt felelte, nincs az a pénz. 

Ha ugyanis ezen nem tudunk változtatni, akkor Magyarország továbbra is a legszegényebb, a legkorruptabb és a legtöbb halálos áldozatot produkáló ország marad. Ide juttatott minket Orbán Viktor, meg a 30 év. Ebbe belehal a nemzet

- húzta alá Márki-Zay Péter, aki arról is beszélt, mit tenne, ha győzne 2022-ben:

Egy rövid, új alkotmány kell, rengeteg fékkel és ellensúllyal. Ebben például olyan tételekkel, hogy miniszterelnök maximum két ciklusig lehessen valaki, vagy a bírói függetlenség helyreállításával. 

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

A másik nagyon fontos témának az elszámoltatást tartja: 

"Lesz egy korrupcióellenes csomagunk, csatlakozunk az Európai Ügyészséghez. Ez a lépés csak a tolvajokra jelent veszélyt. És lesz egy saját korrupcióellenes ügyészségünk is."

De számos felháborító ügyben is azt ígérte, bíróság elé állítják a bűnösöket. A közös ellenzéki kormányfőjelölt leszögezte,

a 9 évre bebetonozott embereket kirúgná, jelesül Polt Péter legfőbb ügyészt biztosan, mivel szerinte alkotmányba ütközött a kinevezése is.

Az egészségügy helyzetét mindenképpen béremelésekkel javítaná, és stábjával egy versenyalapú, normatív támogatási modellben gondolkodnak. Úgy véli, így érhető el az ügyfelek elégedettsége és a szolgáltatás magas színvonala. Ugyanakkor szerinte a várólisták és a hálapénzek szintén megszűnnek ezáltal.

Márki-Zay mindezen kívül hangsúlyozta:

Vissza kell állítani a plurális választási rendszert, ami kétfordulós volt. Ebben konszenzus van az ellenzéki pártok között.