Orbán Viktort Ceaușescuhoz hasonlította Márki-Zay Péter

Orbán Viktort Ceaușescuhoz hasonlította Márki-Zay Péter

Márki-Zay Péter egy terjedelmesebb interjúban beszélt a Szemléleknek a kormányzati politika előnyeiről és hátrányairól, az előválasztási győzelméről, az egyházak szerepéről, illetve arról, hogy milyen Magyarországot képzel el, és sok minden másról is.

Azzal kapcsolatban, hogy egy esélytelennek látszó jelöltként nyerte meg az ellenzéki előválasztást, Márki-Zay Péter úgy fogalmazott:

Fantasztának gondoltam azokat az egyébként ingyen dolgozó munkatársaimat, akik meg voltak győződve róla, hogy ezt nekem kell megnyerni. Mondtam, hogy persze, mindent megteszünk érte, de az esélyt minimálisnak láttam.

Leszögezte, ahogy a vallásossága, úgy a jobboldalisága, nemzeti elkötelezettsége sem változott az elmúlt évtizedekben.

Az, hogy ma hazánkban ennyire hangsúlyossá vált a kereszténység a politikában, az annak az Orbán Viktornak köszönhető, aki volt már KISZ-titkár, volt egy durván antiklerikális, egyházellenes időszaka is. Az, hogy most egy tolvajkormány van hatalmon hazánkban, amelynek legfőbb ideológiája a korrupció, és ez a kormány kereszténynek nevezi magát, engem végtelenül felháborít

- emlékeztetett Márki-Zay, akinek meggyőződése, az egyház rabja a rendszernek. Szerinte jelenleg a kormányzat, néha a miniszterelnök eseti döntéseitől függ, hogy melyik egyház mennyi pénzt kap és mire. Ezt végtelenül ellenzi. Mint kifejtette:

Az egyházak korlátozása az alapvető emberi szabadságba való belegázolás. Az a feladatunk, hogy a Fidesz és az állam rabságából kiszabadítsuk az egyházakat. Mindegyiket. Ne lehessen semelyik vallási közösséget azzal zsarolni, hogy ad, vagy nem ad nekik pénzt az állam. Független, feladatalapú finanszírozásra van szükség ezen a területen.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje borzasztó szereptévesztésnek tartja, ha egy vallási közösség azt gondolja, hogy neki futballakadémiát kell működtetnie, viszont úgy látja: ki kell szabadítani az egyházakat a politika fogságából.

Márki-Zay Péter azt gondolja, minden közszereplőnek az a feladata és felelőssége, hogy a lelkek gyógyításával is foglalkozzon. Bármennyire megosztóak időnként némely kijelentései, úgy véli, azok is

a sebek gyógyítását szolgálják a magyar társadalomban.

Ugyanakkor valamennyi réteg felé nyitott, és szavai szerint radikálisan támad minden bűnt:

a korrupciót, a gyűlöletet, a rasszizmust… ezeket határozottan el kell ítélni, de ugyanilyen határozottan ki kell állni minden ember mellett. Így például azt is el kell ismerni, ha a Fidesz valamit jól csinál.

A hódmezővásárhelyi polgármester szerint a családtámogatási rendszer, az adórendszer, a dohányzás betiltása zárt terekben a jó intézkedéseikhez tartozik, ahogy az oltások számát és a költségvetési fegyelmet is ide sorolja.

"Meggyőződésem, hogy az elmúlt 30 évben rengeteg hibát vétett Magyarország, nekünk ezeket kell korrigálni. (...) Az összmagyarságnak az az érdeke, hogy fejlődő pályára álljon hazánk. Ez az egyik célom, a másik pedig az, hogy ez a nemzet szeretetközösség is legyen"

- fejtegette Márki-Zay, aki mélyen elítéli a korrupciót a hazugságkampányokkal együtt. Úgy véli, 

ha a Fidesz ellenzékbe kerül, a demokrácia és a liberalizmus legnagyobb támogatóivá válnak majd.

Hazánk az Európai Unió legkorruptabb országa lett, ahol a legnagyobb a szegények aránya - hívta fel a figyelmet, kiemelve azt is, hogy népességarányosan nálunk haltak meg a legtöbben koronavírusban az EU-n belül. 

Mindeközben kétezres településre négyezres stadiont építünk - csak Ceaușescu, a “Kárpátok géniusza” volt ennyire ostoba

- fűzte hozzá a politikus, aki szerint a feladat az, hogy Magyarország fejlődő gazdaság legyen, ahonnan nem kivándorolnak, hanem ahová visszatérnek a magyarok, ahol érdemes befektetni, ahol az innováció, a teljesítmény, a tehetség, a szorgalom dönti el, kiből mi lesz, nem pedig a származás, a párthovatartozás.

Emellett Márki-Zay leszögezte,

a következő négy érték helyreállítására van szükség: demokrácia, jogállam, piacgazdaság és európai integráció.

Mint folytatta:

Szabad sajtót szeretnénk, független igazságszolgáltatást, azzal együtt, hogy a legfőbb ügyész üldözze a korrupciót, ne pedig mentegesse a bűnözőket. Ne legyünk többé következmények nélküli ország. Fékeket és ellensúlyokat kell betenni egy új alkotmányba.

Továbbá azt szeretné az ellenzék kormányfőjelöltje, hogy Magyarország egy normális ország legyen: 

Ha lesznek fékek és ellensúlyok, akkor még egy Fidesztől sem kell tartani.