Fővárosi Közgyűlés: Szigorodnak a maszkviselés szabályai

Fővárosi Közgyűlés: Szigorodnak a maszkviselés szabályai

Szigorodnak a koronavírus-járvány második hulláma miatt a maszkviselési szabályok Budapesten, a maszkviselési kötelezettség megsértőire 15 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot is kiszabhatnak majd - döntött a Fővárosi Közgyűlés hétfői rendkívüli ülésén.

Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára egyhangúlag támogatta a testület a szigorítást. A rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba, így várhatóan péntektől a mozikban és színházakban, hangversenyen és cirkuszi előadáson, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben, illetve a társasházi közgyűléseken is kötelező lesz az orr- és szájnyílást eltakaró maszk használata.

Ha ezekben az intézményekben és helyszíneken valaki nem megfelelően vagy egyáltalán nem visel maszkot, akkor 15 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható. A hely tulajdonosa pedig 50 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságot kaphat.

"Ha több ezren lesznek karanténban, az is jobb, mint a teljes lezárás"

Egyre hangosabb az a réteg, akinek elege van a kötelező maszkviselésből nem csak külföldön, de Magyarországon is. A második hullám azonban arra enged következtetni, hogy a közeljövőben tovább fogják szigorítani a maszkviselés szabályait. Éppen ezért a szerdai naptól a budapesti önkormányzat a lazuló fegyelem miatt pénzbüntetéssel sújtja azokat, akik a tömegközlekedési eszközökön nem "takarják" el az arcukat.

(MTI nyomán)