Morawiecki úgy gondolja el kell kerülni az önhatalmú és politikailag motivált döntéseket

Morawiecki úgy gondolja el kell kerülni az önhatalmú és politikailag motivált döntéseket

Európának szüksége van a hosszú távú uniós költségvetés elfogadására és a gazdasági helyreállítási alap végrehajtására, ugyanakkor szüksége van a jogi biztonságra is, amelynek garantálásához el kell kerülni az önhatalmú és politikailag motivált döntéseket - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Brüsszelben, az uniós tagállamok vezetőinek kétnapos tanácskozását megelőzően csütörtökön.

Orbán Viktor a kezében érzi a nyerő lapokat

Szerda éjjel Orbán Viktor miniszterelnök újabb rövid videót tett közzé Brüsszelből, ahol gőzerővel folynak a tárgyalások a magyar és a lengyel vétó feloldását illetően. A miniszterelnök optimistán áll a dologhoz, és úgy érezzük, hogy a nyerő lapok a mi kezünkben vannak.

Aláhúzta: a költségvetés ellenőrzése, a korrupció megelőzése, valamint a jogállamiság összekeverése nagyon veszélyes helyzetet teremt, politikailag motivált eljárásokhoz vezet, lehetőséget teremtve bármely tagország megtámadásához.

Jobbik: Orbán lehülyézte saját magát?

"Röviden össze lehet foglalni, hogy miért nem lehet sikerként, pláne nem győzelemként elkönyvelni Orbán aktuális kamu-szabadságharcát. Ennek alapja, hogy Orbán Viktor a múlt heti Kossuth rádiós interjújában még azt mondta, hogy az a megoldás, amit a lengyel miniszterelnök-helyettes jelentett be, nem fog menni: 'A magyarok nem hülyék, nem most jöttünk le a falvédőről' - fogalmazta meg tántoríthatatlan álláspontját a kormányfő" - reagált a Jobbik Brüsszel és Orbán közti újabb (várható) kiegyezésre.

Morawiecki azt mondta, hogy az uniós tagországok között megtárgyalandó szövegtervezeteket dolgoztak ki ennek elkerülésére és annak meghatározására, hol húzódik a határvonala a költségvetés Lengyelország által is teljes mértékben támogatott ellenőrzésének, a korrupció elleni harcnak, valamint az uniós szerződésekben világosan meghatározott és követendő jogállamiságnak.

Magyarország és Lengyelország megállapodott Németországgal: feloldhatják a vétót

A Bloomberg Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettesre hivatkozva közölte, hogy Magyarországnak és Lengyelországnak sikerült kompromisszumot kötnie Németországgal a vétó visszavonásáról. A lengyel RMF rádió egy EU-s diplomatára hivatkozva részletesen bemutatta szerda reggel, hogyan oldhatják fel a csütörtök-pénteki EU-csúcson a patthelyzetet, amit a jogállamisági mechanizmus bevezetésének európai igénye, és az erre adott magyar - lengyel vétófenyegetés okozott - írja a 444.hu.