Mégis bezárhatják a Mátrai Erőművet, több ezer család megélhetése kerülhet veszélybe

Mégis bezárhatják a Mátrai Erőművet, több ezer család megélhetése kerülhet veszélybe

"Bezárjuk az utolsó nagy szénerőművet, a Mátrai Hőerőművet, többszörösére növeljük a naperőművi kapacitást, az atom- és napenergia segítségével már 10 év múlva elérjük, hogy a Magyarországon megtermelt áram 90 százaléka szén-dioxid mentes legyen, elkezdődik a tömegközlekedésben használt buszok elektromosra cserélése, elindul egy több száz hektáros erdőtelepítési program" – mondta Áder János köztársasági elnök az Emberi Erőforrások Minisztériuma által idén ötödik alkalommal meghirdetett fenntarthatósági témahét online nyitórendezvényén.

A köztársasági elnök kijelentése alapján tehát a korábbi tervekkel ellentétben nem átalakítanák az üzemet, hanem bezárnák. Mindezt azután, hogy a veszteségessé váló üzletet az állam súlyos tízmilliárdokért vásárolta vissza Mészáros Lőrinc strómantól.

Reagáló közleményében a Jobbik arról írt, az erőművet az ígéreteknek megfelelően átalakítani kell, nem pedig bezárni, ezzel párhuzamosan pedig az ott dolgozókat át kell képezni, hogy ne veszítsék el megélhetésüket.

„A valóság ezzel szemben az, hogy a miniszterelnök barátja először áron alul megvásárolta az erőművet, aztán kivett belőle minden pénzt, végül pedig horror áron eladta az államnak, aminek végül több mint 75 ezer millió forintjába került a tranzakció. Vagyis az adófizetőknek. Akik most megtudhatták a szilveszteri Scatman John-tól, hogy bezárják a gyárat. Mekkora üzlet, nem igaz?! A hülyének is megéri megvenni egy eladósodott céget, majd bezárni. De mi lesz a közvetlenül és közvetetten érintett 10 ezer dolgozóval és családjukkal? Ilyenkor nem számítanak? Hiszen nemrég épp a miniszterelnök érvelt a megmentésük mellett.”

- fogalmaztak. A jobboldali ellenzéki párt követeli, hogy a kormány valljon színt a kérdésben, és biztosítsa a Mátrai Erőmű dolgozóinak megélhetését egy olyan átalakítással, amivel az üzem meg tud felelni a 21. század elvárásainak.