"Eljutottunk oda, hogy a MÁV számára a román vasút lett a követendő példa"

A szakmai szervezetek szétszedték a MÁV védekezését.

A MÁV nem sokkal később tételes közleményben igyekezett cáfolni a szakmai szervezetek állításait, amire most igen gyorsan jött is a válasz a civilektől.

A Magyar Közlekedési Klub közleménye szerint a MÁV válasza összefoglalható úgy is:

idegen tollakkal ékeskedés, felelősség áthárítása, rejtett beismerés és lódítás. 

Szerintük a felsorolt fejlesztések (a FLIRT-motorkocsik többségének vétele és a vonalfelújítások) szinte 90%-ban EU-s ingyenpénzből valósultak meg, azaz a MÁV-Start ölébe hullottak. És hogy miként gazdálkodott a talált pénzzel a vasút, arról sokat elmond pl. az esztergomi vasútvonal rétestésztaként nyúló felújítása, valamint az, hogy még mindig olyan menetrend van rajta érvényben, amely alig kinál jobb eljutási időket, mint a munkák előtt (az állandó forgalmi zavarokról pedig csak megkérdezni az ott élőket, hosszan tudnának mesélni).

Szerintük a cég pénzügyi mutatóinak javulása pedig kizárólag azon múlt, hogy az állam jóval több pénzt adott a MÁV-csoportnak az elmúlt években (ugyanazért a teljesítményért), mint azelőtt.

Álláspontjuk szerint a kocsifejlesztésről írottak enyhén szólva kínosak. A nagy kedvenc IC+ kocsik esetében már tervezett darabszámot sem mertek leírni, a CAF-kocsik felújitásának várható (és ráadásul nem is reális) üteme pedig szintén nem sok jót ígér: a távolsági forgalomhoz a MÁV-Startnak százasával kellenének az új járművek, ehhez képest a CAF-ok alig pár tucatnyi kocsit jelentenek. 

Mint írják:

"A hivatkozott 120 (?) régi IC-kocsi csinosítása pedig kimerül az üléshuzat cseréjében és a belső festésben, így azokon még 2030-ban is pottyantós WC-t használhat majd az utas."

Több száz milliárd forint elköltése után jöhet a ritkítás

Az InterCity-rendszerrel kapcsolatban a MÁV-Start szerintük lényegében elismerte: a mai óránkénti vonatközlekedés helyett a jövőben két jelentősen eltérő, kétóránkénti IC-vonat járna a fővonalakon. Tehát például Budapest-Debrecen között mindössze kétóránként javul  az eljutási idő (majd egyszer...), miután több száz milliárd Ft-ot költött az ország a vonal fejlesztésére. Mivel pedig a kisebb megállókat kiszolgáló sebesvonat már ma is van, a lassabbik IC valószinűleg annak szerepét lesz hivatott átvenni – így mindenképpen járatritkításra kell számítani, hiába állítja ellenkezőjét a MÁV-Start. 

"Egyébként is bizarr, hogy egy, a négyes metrónál is jóval drágább vonalfejlesztést követően arról magyarázkodnak, hogy nem lesz ritkítás, miközben normális esetekben jelentős járatsűritésekről kéne beszélni."

Továbbá nem a sorok mögül kellene kibogarászni a távlati terveket, hanem azoknak már rég nyilvánosnak kéne lenni, ahogy az már Kelet-Európában is megszokott - teszik hozzá.

Olcsóbban is lehetett volna

A berlini éjszakai vonatok jóval olcsóbban is közlekedtethetők lettek volna szerintük, ha a MÁV-Start nem saját vonatként, hanem a DB amúgy is közlekedő Drezda-Berlin vonataihoz csatolva vitte volna az éjszakai kocsikat, ahogy erre vágányépítések idején volt is példa. A megszüntetés utolsó pillanatban történő bejelentésével egyébként a Bécs-Berlin utasokkal is kiszúrtak, ugyanis hiába venné át legalább azt a vonatrészt az osztrák vasút, az idő rövidsége miatt már nem volt módja beugrani a MÁV-Start helyére. 

"A MÁV-Start az étkezőkocsik kapcsán szintén gazdaságtalanságra hivatkozik. Az nem érdekes, hogy egyébként Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban is sikerül a magyarnál olcsóbb és jobb étkezőkocsi-szolgáltatást nyújtani (hogy most direkt ne említsünk nyugati példákat), arra hivatkoznak, hogy bezzeg a CFR is megszüntette az étkezőkocsit."

2017-re tehát eljutottunk oda, hogy a MÁV-Start számára a román vasút lett a követendő példa.

A szervezetek nevetségesnek tartják, hogy a MÁV-Start a belvárosi menetjegyirodát a Nyugati pályaudvarnál kívánja pótolni, holott a pénztár értelme pont az volt, hogy nem a zsúfolt pályaudvarokon, hanem a város főterén várta a vásárlókat. Mivel pedig erről a lépésről konkrétan az utolsó napon tájékoztatta az utasokat a cég, a kommunikációval kapcsolatos magyarázkodás is teljesen hiteltelen.

2016-ban valóban nem volt járatritkítás, mivel azt már 2015-ben lezavarták

"A 2016-os menetrendváltás kapcsán valóban igazat ír a közlemény, ekkor nem történt komolyabb járatritkítás - azonban mi a 2015-ös évről írtunk, így kíváncsian várjuk az álláspontjukat az akkori eseményekkel kapcsolatban."

Szerintük a felvetett problémákból és a válaszból is kitűnik, hogy a MÁV-Start óriási szerepzavarban van. Egy döntően állami forrásokból működő közszolgáltató cég nem teheti meg, hogy az irodaházába bezárkózva hozzon meg minden döntést a nyilvánosság kizárásával, majd mikor valaki kínos kérdéseket tesz fel, hallgatással, sértődéssel és mellébeszéléssel vegyített a válasz. Ha a vasúttársaság, valamint a felügyeletét ellátó Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a nyilvánosságot, a használókat is bevonná a szolgáltatás megtervezésébe és a döntések meghozatalába, a fenti problémákig többnyire el sem jutnánk.