Még a szakemberek is csak találgatni tudnak, mi okozta a metróbalesetet

Semmi nem indokolta, hogy a két szerelvény ennyire megközelítse egymást.

A közlekedésügyi szakemberek emlékeztetnek arra, hogy az Alstomok fékje és szoftvere évekig problémás volt, aztán csak megkapták az engedélyt. Hozzáteszik azonban, hogy itt az orosz kocsik is csúszkáltak. Mint írják napok óta homokolt a BKV, és takarították a leveleket, de ez sem volt elég, mert ma reggel le is fagyott az egész.

Úgy vélik, hogy

valami hibának viszont még ezen felül is kellett lennie, mert semmi sem indokolta, hogy ennyire meg kelljen közelíteni az amúgy torlódás miatt a Pillangó utcai megállóban veszteglő másik vonatot.

A VEKE szerint kapacitáshiány állhat elő, mert a két, ütközésben részes szerelvényt hosszú ideig nélkülözni kell a forgalomból, és egy harmadik is le van állítva műszaki gondok miatt.  Mi több az anyagi kár jelentős: a hírek szerint négy csatlás is elgörbült, azaz a két vonatban összesen négy vagon kapott akkora ütést, hogy az maradandó alakváltozással járt. Ha az alváz is sérült akkor ez „a négy kocsi lehet, hogy kuka”. Mint arról beszámoltunk hétfő reggel az M2-es metró vonalának Pillangó utcai megállójában koccant össze két metrószerelvény. A katasztrófavédelem honlapja szerint a balesetben többen megsérültek. Az MTI tíz sérültről tud, a jeges pálya okozhatta a balesetet, kedd reggelig biztosan nem fog járni a metró.

Jobbik: Több pénz = kevesebb metróbaleset!

Tokody Marcell Gergely, a Jobbik fővárosi képviselője biztonságos budapesti közösségi közlekedést követel. A Jobbik – elsősorban a 3-as metróvonal felújításához kapcsolódóan – már számtalanszor felhívta a figyelmet a biztonságos közösségi közlekedés fontosságára. Tokody szerint az elmúlt évek során folyamatosan azt láthattuk, hogy egyre szűkebb pénzügyi keretek közé szorítja a kormány az önkormányzatokat, beleértve a Fővárosi Önkormányzatot is. Hozzáteszi: A közösségi közlekedés hosszú távú, kiszámítható finanszírozása a mai napig megoldatlan. A 2-es metróvonalon történt mai baleset oka még pontosan nem tisztázott, azonban elképzelhetőnek tartjuk, hogy a szűkös finanszírozás miatt nem kerülhetett sor a legkorszerűbb biztonsági megoldások alkalmazására írja az ellenzéki képviselő, aki hangsúlyozta, hogy határozottan követelik, hogy mielőbb derítsék ki a baleset pontos okát, és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a jövőben hasonló eset ne fordulhasson elő. Rámutattak arra is, hogy a mai balesetnek sokkal súlyosabb következményei is lehettek volna. A Jobbik szerint a biztonságos közösségi közlekedés, az utasok életének biztonsága elsődleges szempont, amire – ígérete szerint – egy leendő néppárti kormány és városvezetés mindig kellő figyelmet és anyagi ráfordítást fog szentelni.