Megállapodtak: jöhet az orosz gáz Európába

A háromoldalú megállapodás jegyzőkönyvét Maros Sefcovic, valamint Alekszandr Novak orosz és Volodimir Demcsisin ukrán energetikai miniszter látta el kézjegyével, az öt órán keresztül tartó tárgyalások végén.

"Éppen most parafáltuk a következő télre vonatkozó háromoldalú megállapodást" - mondta Sefcovic, hozzátéve, hogy minden technikai részletben sikerült megegyezésre jutni. Az illetékes ugyanakkor hangsúlyozta, az Ukrajna gázellátást jövő márciusig biztosító egyezmény aláírása "külön eljárást" igényel.

Alekszandr Novak kiemelte, hogy a pénteken elfogadott "téli csomag" biztosítja az orosz gáz Európába történő biztos szállítását. A tárcavezető azt is elmondta, hogy nemzetközi pénzügyi intézmények 500 millió dollárral támogatják Ukrajna gázimportját a téli időszakban.

A megállapodás megkötése hónapok óta tartó bizonytalanságnak vetett véget. A kijevi kormány június végétől megszüntette a gázvásárlást Oroszországtól, mert eredménytelenül értek véget a bécsi orosz-ukrán-EU tárgyalások.

Szakértők szerint ahhoz, hogy az őszi-téli időszakban ne legyen fennakadás az ukrán belföldi ellátásban és télen az Európába irányuló orosz földgáz tranzitjában, megközelítőleg 19 milliárd köbméter földgázt kell tartalékolnia Ukrajnának föld alatti tározóiban. Szeptember elején a tározókban 14,5 milliárd köbméter volt.

Európa Oroszországból szerzi be gázszükségletének egyharmadát, ennek csaknem 40 százaléka az Ukrajna területén is áthaladó vezetékeken keresztül jut el a célországokba.